Rozhořčený hlas z Reflexu: Přestaňte kopat do mrtvého Havla. Je to naše ikona

14.11.2014 9:48

Do kritiků předlistopadového disidenta a bývalého prezidenta Václava Havla se ostře opřel publicista Viliam Buchert. V komentáři, který vyšel na internetové stránce časopisu Reflex, sice přiznává, že Havel se ve své politické kariéře dopustil mnoha chyb a přehmatů. Ale zpochybňování jeho významné role v dobách před listopadovou revolucí v roce 1989, v jejím průběhu i po ní, je prý ubohé a nechutné.

Rozhořčený hlas z Reflexu: Přestaňte kopat do mrtvého Havla. Je to naše ikona
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

Nejprve to od Bucherta schytává náměstek ministra zahraničí Petr Drulák za to, že označil havlovské pojetí zahraniční politiky za chybné a škodlivé. Za to si od komentátora Drulák vysloužil označení „anarchistický a zbloudilý náměstek ministra zahraničí“.

Současná zahraniční politika ČR je nesmyslná

„Jakou Drulák a jemu podobní nabízejí alternativu? Čínu, Rusko, pomatené režimy Střední Asie a jiné systémy, které nešíří žádné přijatelné ideje a myšlenky,“ píše Buchert, který současnou zahraniční politiku ČR označil za nesmyslnou. Prý jsme se tak zařadili „do smečky nevýznamných a bezobsažných států“. A prý s tím, co je dnes prezentováno jako náš národní zájem, už nebudeme nikoho zajímat a nebudeme ani nic zásadně ovlivňovat.

Klaus by měl kritiku Havla pojmout elegantněji

Buchert kritizuje také exprezidenta Václava Klause, který prý na Havla „zběsile útočí“. Klaus by měl podle Bucherta kritiku mrtvého předchůdce pojímat elegantněji a ne ve stylu páté cenové skupiny, „jak to v jiných věcech dělá plebejec Miloš Zeman“.

Buchert argumentuje ve prospěch Havla tím, že každý národ potřebuje své ikony a symboly. „Tou největší za posledních 25 porevolučních let je právě Václav Havel. Můžeme o tom diskutovat, můžeme ho kritizovat, můžeme jeho myšlenky vyvracet, ale opak nedokážeme,“ tvrdí publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…