Rozhorlená první dáma ODS nastoupila na prezidenta: Ústava není umělecké dílo, aby si ji vykládal podle nálady

03.11.2017 16:42

Prezident Miloš Zeman kreativně vykládá Ústavu ve prospěch předsedy ANO Andreje Babiše, když mluví o možnosti, že by mohl vládnout menšinový kabinet ANO i bez důvěry Sněmovny. Dnes to na tiskové konferenci řekli představitelé ODS.

Rozhorlená první dáma ODS nastoupila na prezidenta: Ústava není umělecké dílo, aby si ji vykládal podle nálady
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Napětí občanských demokratů bylo chvílemi značné

Podle nich je jediná cesta, jak zastavit spolupráci Zemana s Babišem, zvolení předsedy ODS Petra Fialy za předsedu Sněmovny. Občanští demokraté o tom chtějí jednat s ostatními sněmovními frakcemi, i když některé z nich už vyjádřily podporu kandidátovi ANO Radku Vondráčkovi.

Zeman ve čtvrtek v televizi Barrandov naznačil, že by mu nevadilo, kdyby Babišův kabinet nezískal ve Sněmovně důvěru, a že by ho nechal vládnout i navzdory tomu. „V čem se liší vláda bez důvěry od kabinetu s důvěrou Poslanecké sněmovny, když obě mohou vládnout maximálně čtyři roky? A o mně je známo, že používám Ústavu České republiky tvůrčím způsobem,“ řekl.

Občanští demokraté to odsoudili. „Ústava České republiky není umělecké dílo, které si může každý vykládat různými způsoby podle toho, jak se nám zachce a v jakém rozpoložení se zrovna ocitáme,“ řekla první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

EXKLUZIVNÍ VIDEO Václav Klaus si to vyřídil s Babišem, celou ODS, ČSSD a s Kalouskem:

Kritizovala rovněž skutečnost, že Babiš prosazuje vznik menšinové vlády hnutí ANO, kterou Zeman podporuje. „Menšinová vláda má být řešení ve chvíli, kdy selžou všechny předchozí snahy o vytvoření vlády většinové, která se bude opírat o podporu Poslanecké sněmovny,“ řekla Udženija. „Andrej Babiš se ani nepokusil sestavit většinovou vládu, rovnou to zabalil a řekl, že chce vládnout sám,“ doplnila.

Obvinila Babiše z toho, že uzavřel s prezidentem mocenský pakt s cílem, aby prezident udržoval menšinový kabinet ANO i bez důvěry Sněmovny. Podle ní se zřejmě oba politici na takovém scénáři dohodli už před volbami.

Místopředseda ODS Martin Kupka řekl, že takovému scénáři by bylo možné zabránit, kdyby třetí pokus pro jmenování vlády nenáležel hnutí ANO. „Je to opravdu jediná možnost, jak zabránit Miloši Zemanovi, aby s Andrejem Babišem tady vytvořil na čtyři roky vládu bez důvěry Poslanecké sněmovny,“ řekl Kupka.

O tom, kdo získá třetí pokus pro sestavení vlády po dvou neúspěšných žádostech o důvěru, rozhoduje předseda Sněmovny. ODS proto chce na tuto pozici prosadit Fialu. O svém návrhu chce strana znovu jednat s ostatními poslaneckými kluby, hodlá přitom upozorňovat na riziko vzniku vlády bez důvěry. Podle Udženiji se ale ODS nepřikloní k návrhu TOP 09 na zablokování ustavující schůze Sněmovny, naopak se bude snažit přesvědčit poslance TOP 09, aby volili za předsedu Fialu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…