Rozhovor o Trumpovi se na ČT vymkl: Host drtil chyby v otázkách. Moderátorka mu skákala do řeči a pak to rychle ukončila

26.11.2020 19:43

V České televizi vystoupil k dění ve Spojených státech komentátor a publicista Jefim Fištejn. Kromě milosti pro někdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna či nedávných prezidentských voleb se hovořilo také o koronaviru. „Co se týče dalšího vývoje, může se stát, že zrovna po inauguraci, den na to, ono se to v minulosti už stalo v Moskvě, oznámí Biden, že epidemie skončila. A vy to odvysíláte jako důkazy jeho vítězství,“ prohlásil mimo jiné Fištejn.

Rozhovor o Trumpovi se na ČT vymkl: Host drtil chyby v otázkách. Moderátorka mu skákala do řeči a pak to rychle ukončila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jefim Fištejn

Anketa

Podporujete masivní snížení daní, které ,,odmávali" poslanci ANO, ODS, SPD, Trikolóry či KSČM?

71%
29%
hlasovalo: 12260 lidí

Americký prezident Donald Trump omilostnil svého někdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna. Oznámil to na Twitteru. Flynn před třemi lety přiznal, že lhal federálnímu úřadu pro vyšetřování, který ho vyslýchal v rámci šetření údajného vlivu Ruska na prezidentské volby v roce 2016. Exporadce dosud nebyl odsouzen. 

Úvodem se Fištejn vyjádřil, zda je obvyklé, že prezident, kterému končí mandát a prohrál volby, uděluje ještě nějaké milosti. „Je to naprosto obvyklé, činil tak každý předchozí prezident a zde jistě narážíte na případ plukovníka Flynna. Je třeba to uvést na pravou míru: Flynn nikdy nebyl souzen za nějaké vlastizrádné činy, nebo dokonce za pokus o spiklenecké navázání styku, spikleneckých s Ruskem. On byl odsouzen za lhaní pod přísahou. A to je třeba jasně vymezit. Protože jeho zápis, nebo odposlech jeho hovoru s ruským velvyslancem Kisljakem, je v FBI, mají ho k dispozici a byl zahrnut do zprávy Muellerovy komise. Čili tam není nic, co by bylo závadné. Závadné je lhaní pod přísahou. To je to, čeho se svého času dopustil Clinton, za což odsouzen ani souzen nebyl. Byl podroben procesu impeachmentu a ten skončil nezdarem,“ dodal.

A budou podle Fištejna omilostněni i další lidé z blízkosti prezidenta, kteří byli předmětem vyšetřování ruského vlivu na volby? „Je to možné, ale nejenom o ovlivňování voleb ze strany Ruska. Toto je dílčí část, která nikdy nebyla prokázána. Samotné ovlivňování nebylo prokázáno. Byl prokázán nebo aspoň konstatován pokus o ovlivňování předtím, potom a bude jistě činěn i v budoucnu. Je třeba si dobře vzpomenout na to, že veškerý obsah složky připravené proti Trumpovi byl dodán ruskými rozvědnými službami. Což je dávno jasná věc, dokonce jména těch ruských agentů, kteří dodávali materiály. Čili otázka stojí jinak: proč by Rusko, kdyby chtělo pomoct Trumpovi, dodávalo na něho kompro?“ poznamenal Fištejn.

Moderátorka se však chtěla vrátit k tomu, co se v Americe děje teď, po prezidentských volbách. Donald Trump nechce příliš ustupovat, i když posvětil předávání moci Joeu Bidenovi. Říká však, že volby byly zmanipulované a on je vyhraje. Co ještě Fištejn do 8. prosince, potažmo 14. prosince, kdy musí být jasno, od Trumpa čeká? „Veškerá očekávání jsou zřejmá. Je to řada žalob podaných v jednotlivých státech, které zrovna v těchto dnech jsou uplatňované. Kupříkladu je třeba říct, že zprávy se dělí na události a neudálosti, v politické filozofii existuje pojem neudálost. Tak včerejší neudálostí se stalo slyšení v Pensylvánii před zákonodárným sborem tohoto státu, které vyústilo jednak ve výpovědi dvou očitých svědků, které byly učiněny právě místopřísežně, právě pod přísahou, čemuž je přikládán minimální vliv. Každý, kdo chce, pod přísahou může třeba i zalhat. Tak tedy na základě těchto výpovědí soudce státu Pensylvánie pozastavil certifikaci výsledků voleb v tomto státě. Totéž je očekáváno na základě těch svědeckých výpovědí v jiných státech, Arizona, Michigan,“ dodal s tím, že přepočty se očekávají i v Nevadě a v Georgii.

Dosud se však mluvilo o tom, že právní tým Donalda Trumpa nemá příliš nabito, co se týká soudních podání. Podle slov moderátorky chybějí například nějaké přímější důkazy manipulace s volbami. „Byl bych zvědav, bylo by třeba dojít k souhlasu, čemu říkáte důkazy. To je to, co celou dobu tvrdí Kreml – tvrdíte, že Litviněnko byl usmrcen, že...,“ nedopověděl Fištejn, neboť ho moderátorka zastavila a napomenula, aby se držel situace ve Spojených státech.

Pokud nebude někdo obviněn ze lží pod přísahou, důkazy jsou nevyvratitelné. Důkazy – to jsou očití svědkové. Nic jiného nemůžete brát jako důkaz. Co nějaké spadnutí stroje z nebe? Ne, očití svědkové, kteří sami se toho účastnili. V Pensylvánii sami vypovídali svědkové, kteří se účastnili machinací a manipulací. Nebo byli svědky toho. Takže jaké další důkazy jsou myslitelné. Nemluvím teď o naprosto neregulérních nárůstech hlasů,“ rozčílil se Fištejn.

Závěrem se Fištejn vyjádřil k vývoji koronavirové epidemie v USA. „Každý, kdo tvrdí, že Trump tuto epidemii v Americe zavinil nebo zavinil její neblahý průběh, by musel zároveň říct, jakým způsobem Trump ovlivnil vývoj epidemie v Evropě či v Rusku. Pokud ta epidemie se vyvíjí synchronně ve Spojených státech tak jako v Evropě, u nás, tak nemůžeme mluvit o tom, že Trump specificky něco zanedbal,“ podotkl Fištejn, jemuž opět do řeči vstoupila moderátorka s tím, že se neptala, zda Trump něco zanedbal, spíš jak to vidí dál.

„Nechte mě domluvit. Trump zakázal spojení letecké s Čínou a byl za to kritizovaný. Takže já bych byl velice opatrný. Co se týče dalšího vývoje, může se stát, že zrovna po inauguraci, den na to, ono se to v minulosti už stalo v Moskvě, oznámí Biden, že epidemie skončila. A vy to odvysíláte jako důkazy jeho vítězství,“ uzavřel Fištejn.

„Dobře, tak tolik názor Jefima Fištejna, díky za něj,“ zakončila pak moderátorka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…