Rozhovor s plnou pusou: Vy jste tak hloupá! A vy jste Šuman, zaútočil Babiš na Sabinu Slonkovou

16.10.2017 11:29

Zvláštní vyšetřování Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka na serveru Seznam Zprávy přineslo příběh mladé rodiny, kterou měly zničit zajišťovací příkazy.

Rozhovor s plnou pusou: Vy jste tak hloupá! A vy jste Šuman, zaútočil Babiš na Sabinu Slonkovou
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Andrej Babiš jako host Partie na TV Prima

Michal Kovárník byl podnikatelem, jenž vybudoval prosperující firmu na výrobu chemikálií. Ve chvíli, kdy ji chtěl s pomocí evropských dotací rozšířit, zasáhl finanční úřad s podezřením, že společnost šidí stát na daních. Jeho firma se pak stala obětí takzvaných zajišťovacích příkazů. 

Původní text ZDE.

„Vyráběli jsme lepidla na tapety, stavební lepidla, balili jsme technické kapaliny,“ sdělil Kovárník při prohlídce opuštěného areálu. Dotaci, kterou získal, byla 16,4 milionů. Se získáním dotace rozšířil Kovárník svou činnost a stal se konkurencí pro jiné subjekty. 

Anketa

Chcete Andreje Babiše za premiéra?

52%
48%
hlasovalo: 18346 lidí

Výroba byla kvůli podezření finančního úřadu ukončena de facto ze dne na den. „Vylezli z aut lidé z Finanční správy a celníci. Deset, dvanáct lidí. Měli takové ty nápisy na zádech, odtlačili mě do kanceláře a tam vytáhli zajišťovací příkazy. Rozběhli se po celém areálu, začali oblepovat stroje, sebrali mi auto,“ sdělil Kovárník s tím, že mu nikdo nevysvětlil, co se děje, jen mu řekli, ať si přečte zajišťovací příkazy.

Když se vydal pro spis na Finanční úřad do Chrudimi, musel úředníky dlouho přemlouvat k tomu, aby do něj mohl nahlédnout. „Paní nám pak řekla, že to bylo na základě pokynů zvrchu,“ dodal. Úředník Finančního úřadu se následně se serverem Seznam Zprávy nehodlal bavit, odkazoval na tiskovou mluvčí. Ta pak uvedla, že je vázána mlčenlivostí.

K případům zajišťovacích příkazů se vyjádřil v pořadu volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. „Mám pocit, že se to trochu zvrhlo,“ sdělil s tím, že celkem bylo popraveno šest nevinných. „Vytvořila se tady atmosféra ‚všetci kradnú‘. Myslím si, že i v průběhu té vlády jsme se snažili, aby ty prostředky byly přiměřené. To, že to tak nebylo, zjišťujete za pochodu. Pan ministr Pilný se za to omluvil,“ dodal Zaorálek, jenž cítí částečnou zodpovědnost. Přiznal i to, že mohlo docházet ke zneužívání moci k likvidaci konkurence. „Myslím si, že je v pořádku, že ministr financí Andrej Babiš musel odejít z resortu,“ řekl. Babiš ani do vlády, ani na Ministerstvo financí podle jeho slov nepatří. „Do vlády s ním nevstoupím,“ řekl jasně Zaorálek.

Slonková s Kubíkem se pak vydali za Babišem do Chebu na jeho předvolební mítink. „Dobře víte, že s vámi nebudu mluvit,“ řekl Babiš, jenž u rozhovoru obědval a odpovídal částečně s plnou pusou. „Se zajišťovacími příkazy nemá Ministerstvo financí nic společného. Vy jste tak hloupá, že nevíte, že zajišťovací příkazy dělá Finanční správa,“ zmínil Babiš ke Slonkové a pokračoval v jídle, s oběma reportéry v zádech. „Řekněte lidem, že jste ten Šuman,“ zaútočil pak Babiš na Slonkovou, jež to popřela. O zajišťovacích příkazech Babiš nechce mluvit ani po obědě a odešel z dosahu obou novinářů.

Kovárník přitom zajišťovacími příkazy přišel o firmu, kterou 18 let budoval. V současné době si bývalý podnikatel musel najít práci a jeho žena dělá soukromě účetnictví. „Snažíme se nějak přežít,“ dodal Kovárník. „Je to takové stigma,“ sdělil závěrem s tím, že cítí bezmoc a strach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…