Rozjetý Babiš v ČT: Mají ze mě strach, tak našli nějakého agenta, co si na mě vodil do bytu milenku

17.11.2013 15:07

Andrej Babiš v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na programu ČT24 znovu odmítl, že by byl vědomým spolupracovníkem předlistopadové Státní bezpečnosti (StB). Aféru kolem jeho údajného agentství označil za uměle vyvolanou lidmi, kteří mají strach z toho, že by mohl být ministrem financí. Znovu odmítl požadavek ČSSD na zvyšování daní s tím, že je nutno nejprve zlevnit provoz státu. Rozhodnutí České národní banky o oslabení kurzu koruny vůči euru označil šéf hnutí ANO za správný krok.

Rozjetý Babiš v ČT: Mají ze mě strach, tak našli nějakého agenta, co si na mě vodil do bytu milenku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Babiš si na akci mimo jiné postěžovat, že v ČT vládne cenzura

Andrej Babiš znovu označil současné diskuse o jeho možné spolupráci s StB za uměle vyvolané. Tvrdí, že byl naopak ze strany tajné policie vydírán, protože měl v rodině dva emigranty. Popřel, že by navštěvoval konspirační byty StB. Uvedl, že lidé, kteří mají strach z toho, že by se mohl stát ministrem financí, na něj našli bývalého agenta, který si do konspiračního bytu vodil milenku a náklady s tím spojené si nechával proplácet. Ovšem s tím, že v bytě, kam si vodil milenku, se měl údajně onen agent scházet právě s Babišem. Ten to popřel s tím, že se ani v onom bytě objevit nemohl, neboť v době, kdy se v něm měl s agentem StB scházet, pobýval v Maroku. Za zvláštní považuje také to, že šéf slovenského Ústavu paměti národa od ledna 2012 mlčel, ozval se, až když měly být v Česku volby. "Když měly být volby, tak si na mě vzpomněl," rozčiloval se Babiš.

Bývalá politička a nyní advokátka Hana Marvanová zastává názor, že není správné, aby podmínkou pro vstup do politické funkce bylo předložení čistého lustračního osvědčení, protože při znalosti všech věcí voliči rozhodnou o tom, koho zvolí. Podle ní zákon požaduje čisté lustrační osvědčení  jen pro vykonávání funkcí ve státní správě. Celkově ale Marvanová nepřikládá lustracím čtvrt století po pádu komunistického režimu takovou důležitost. Mnohem větší důraz by se podle ní měl klást na to, zda má daný politik morální kredit na výkon takové funkce. Jako odstrašující případ zmínila jednoho z bývalých ministrů dopravy. Na otázku moderátora Václava Moravce, zda to byl exministr dopravy Aleš Řebíček (ODS), ale odmítla odpovědět.

Další předčasné volby by posílily extremisty

Marvanová varovala před dalšími předčasnými volbami. Podle ní by pak zklamaní voliči mohli volit levicové i pravicové extremisty. Proto doporučuje snahu vést jednání, která budou co nejvíce konsenzuální. Babiš zastává názor, že by se měl volební systém změnit na většinový. Přinesl by prý stabilnější vládu. Marvanová připustila, že by většinový systém umožnil vládu jedné strany, ale nebyl by to podle ní všelék. Upozornila, že nynější poměrný systém vyžaduje od politiků větší schopnost dohody.

K povolebním vyjednáváním Babiš uvedl, že ČSSD chce navyšovat daně, kdežto ANO s tím nesouhlasí, chce zlevnit chod státu. Jak konkrétně? „Stát musí zavést centrální nákup. Nelze, aby každé ministerstvo nakupovalo samostatně,“ uvedl Babiš. Marvanová v této souvislosti připomněla, že byly zpracovány analýzy, podle nichž se přes sto miliard korun ztratilo u anonymních firem, které dostávají státní zakázky. „Jakákoliv anonymní firma by neměla smět dostávat veřejné peníze,“ podotkla Marvanová.

Babiš považuje za absurdní, že problémy státu řeší občanské iniciativy. „Rekonstrukce státu nabízí věci, které se měly udělat hned po revoluci,“ uvedl.

Svlékneme se do naha

Hnutí ANO v kampani utratilo více než sto milionů korun, přitom všechny tyto peníze nejsou od Babišem ovládaného Agrofertu: „Máme 500 sponzorů, máme i půjčku, dostaneme peníze od státu,“ řekl Babiš s tím, že až budou zaplaceny všechny faktury za volební kampaň, celé její financování zveřejní. "My se svlékneme do naha, a já jsem velmi zvědav, jestli to udělají i ostatní," poznamenal k tomu šéf ANO.

Babiš se také vyjádřil ke kontroverznímu rozhodnutí ČNB o oslabení kurzu koruny.  „Principiálně exportním firmám by to mohlo pomoci. Není to o tom, že se musí paušálně vše zdražit. Pro firmu, která vyrábí židle z českého dřeva a vyváží je, tak pro ni to bude zisk,“ přemítal Babiš a dodal: „Myslím, že ten krok je správný. Španělské brambory zdraží, české ne,“ uzavřel potravinářský magnát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…