Rozklad, odpojená čísla a boj bláznů. Tady je ČSSD v naprostém rozkladu

14.06.2017 4:42

Sociální demokracie se nyní nachází v krizi, která zasáhla téměř všechna její „členská“ patra. Na tomto hodnocení se shodují nejen politologové, ale také někteří řadoví členové ČSSD. V těchto dnech například jde také o odvolání z postu celorepublikového lídra strany k parlamentním volbám – premiéra Bohuslava Sobotky. Důvodem jsou samozřejmě stále klesající preference strany. Nepomohlo ani odstranění hlavního politického soupeře sociálních demokratů, paradoxně koaličního partnera – Andreje Babiše – při vládní krizi.

Rozklad, odpojená čísla a boj bláznů. Tady je ČSSD v naprostém rozkladu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v Ostravě, Svátek práce.

Právě naopak, strmý pád voličské přízně pokračuje. „Sociálním demokratům by se snižovala popularita i nezávisle na vládní krizi, protože Andrej Babiš umí prezentovat svoji politiku velmi šikovně a vede svoji volební kampaň prakticky nepřetržitě na rozdíl od politiků ČSSD, kterým to moc nejde a jejich současná předvolební aktivita je téměř nulová,“ zamýšlel se nad současnými poměry v sociální demokracii politolog a bývalý poradce premiéra Lukáš Jelínek.

Zmíněný neutěšený stav v ČSSD se pak nutně odrazil i v nižších patrech strany, v okresních a krajských organizacích, kde při schvalování kandidátů do Poslanecké sněmovny se svádí daleko urputnější a nevybíravější boje, než to bylo obvyklé v dobách, kdy strana měla u veřejnosti slušný kredit. Velmi výbušná situace se v této souvislosti vyvinula v Jihočeském, ale především v Moravskoslezském kraji, kde vypjaté vztahy panují už od doby neúspěšných krajských voleb. Atmosféra zvláště v Ostravě se dostala už do takové fáze, že tamní okresní výkonný výbor nyní nefunguje, byl zablokován a telefonní čísla na sekretariát jsou dočasně nefunkční. Rozumné vysvětlení k tomu odmítá podat tajemnice Krajské organizace ČSSD v Ostravě. Velmi opatrné při podávání naprosto běžných informací je pak i tiskové oddělení vedení strany přímo v Praze, byť stále jde o důležitou vládní stranu, která je financována i z veřejných financí, tedy z peněz daňových poplatníků. „V Ostravě chci organizaci očistit a zavést tam konečně pořádek, který tam dříve fungoval. Není možné, aby tam dvě znepřátelené skupiny proti sobě bojovaly takovým způsobem. Proto jsme souhlasili s návrhem krajského předsedy Nováka s přeregistrací členů. To se ale určitě netýká celého kraje, který funguje celkem v pořádku,“ konstatoval volební lídr Moravskoslezského kraje a také horký kandidát na nového předsedu ČSSD, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.   

Jde o „nový vítr“, anebo je to jen boj o moc?

Spor o vedení v ostravské ČSSD začal už vloni po neúspěšných krajských volbách, kdy tradiční „baštu“ sociální demokracie – Moravskoslezský kraj – nyní vede hnutí ANO s ODS a křesťanskými demokraty. Rebelující křídlo socialistů v čele s poslancem PČR Adamem Rykalou ale chtělo vyvodit důsledky z prohry vůči lídrům kraje z neúspěšných voleb a zvolilo si na okresních konferencích nové okresní vedení strany, kdy se předsedkyní stala dlouholetá členka Jana Vajdíková a místopředsedou Adam Rykala. Oba jmenovaní se měli také stát dvojkou a trojkou na kandidátce pro parlamentní volby. „Chtěli jsme jen udělat to, co se děje běžně i v jiných stranách. Nahradit neúspěšné manažery z voleb i z ostravské radnice. Uvažovali jsme také o tom, že odvoláme krajského předsedu Miroslava Nováka. Usnesení vždy schválila nadpoloviční většina členů a žádné černé duše jsme tam neměli. Pražské předsednictvo nám ale výsledky demokraticky zvolených kandidátů neuznalo. Nevím, jestli to je tak v pořádku. V parlamentu funguji už sedm let a v ČSSD jsem už z dob předsedování Stanislava Grosse. Zažil jsem už i pády sociální demokracie, takže nynější stav neberu jako nenapravitelnou tragédii. V ČSSD bych chtěl pracovat i dál,“ uvedl Adam Rykala, který spekuloval i o tom, že na zneplatnění výsledků okresní konference mohl mít vliv také fakt, že členové nově zvoleného ostravského vedení zrovna nepodporovali na celostátní konferenci Bohuslava Sobotku. Podle ostravské mutace Deníku, mělo ale jít v tomto soupeření mezi místními politiky především o moc a umístění na kandidátkách do parlamentu, které však v kraji poškodilo renomé celé ČSSD. „Adama Rykalu bych už ve vedení ostravské organizace nechtěl. On měl velký podíl na vyvolání všech rozporů,“ nechal se slyšet místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek.           

V polovině příštího týdne se uskuteční tzv. přeregistrace, a proto je nyní pozastavena činnost celého okresního výboru v Ostravě, dokud se všichni členové znovu nezapíšou. Na návrh krajského předsednictva pražské vedení výsledky okresních konferencí skutečně anulovalo, takže po určitou dobu měli v Ostravě dokonce předsedy dva, původního Lumíra Palyzu a nově zvolenou Janu Vajdíkovou. Celostátní vedení také nepotvrdilo oba jmenované coby kandidáty do sněmovny a jejich nástupci se stali podle návrhu kraje Tomáš Hanzel a Jiří Vzientek. „Já to nechci moc komentovat, špinavé prádlo se má prát přece doma. Jde o boj ambiciózních bláznů, který škodí celé ČSSD. Přeregistrace je nutná, aby se zjistilo, kdo vlastně do které ostravské organizace patří. Doufám, že se tím pročistí vzduch a Ostrava začne potom normálně fungovat,“ informoval k celé záležitosti krajský předseda ČSSD v Moravskoslezském kraji a bývalý hejtman Miroslav Novák.

Předsednictvo kraje mohlo po prohře rezignovat

Nechutné soupeření o moc, ale také nejasnosti kolem stále probíhající trestní kauzy Dědic, kde jde o podezření z ovlivnění ostravských veřejných zakázek v době, kdy na radnici i krajském úřadu fungovali také politici ČSSD, asi sociálním demokratům mnoho nových voličů nepřilákají. Proto si někteří příznivci ostravské ČSSD myslí, že po přeregistraci počet členů určitě poklesne. Rozporuplné názory také panují na současné krajské vedení strany.
„Ta celá ostravská kauza je dehonestující a je v ní zřejmé, že někteří jednotlivci upřednostnili své zájmy nad zájmy lidí i celé ČSSD, což ji v důsledku samozřejmě poškozuje. Je to také boj mladých, netrpělivých vůči starším a zkušeným. Faktem ale zůstává, že kdybych já byl na pozici krajského předsedy Nováka, tak bych po prohraných volbách rezignoval. Na druhou stranu se mně ale nelíbí úvahy, že by měl nyní před volbami Bohuslav Sobotka odejít z postu lídra. On dostal důvěru, má svoji zodpovědnost a zpovídat by se měl až po volbách. A současný pád preferencí by se neměl také svádět na jednoho člověka. Každý politik ČSSD by si měl položit otázku, co on udělal pro úspěch strany,“ komentoval současný vývoj v sociální demokracii poslanec Václav Klučka, bývalý náměstek opavského primátora, který působí v politice už od roku 1992.
Podobný názor pak vyjádřil i místostarosta Krnova a člen krajského předsednictva v Moravskoslezském kraji Michal Brunclík: „Je jasné, že v Ostravě šlo o pnutí mezi členy ohledně umístění na kandidátce. Proto jsem i rád, že v naší organizaci je klid. Navrhovali jsme ale změny ve vedení jak v krajském, tak i v celostátním předsednictvu strany.“    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…