Rozkládající se vláda: Konec důvěry. Sobotka v Číně. Lidovci někde uprostřed

16.06.2016 7:02

Dnešní noviny komentují situaci ve vládě. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) totiž zažívá největší krizi od svého počátku. A to kvůli reorganizaci policie, při níž dojde ke sloučení dvou elitních útvarů. I přes nesouhlas hnutí ANO Andreje Babiše ji včera podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Rozkládající se vláda: Konec důvěry. Sobotka v Číně. Lidovci někde uprostřed
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Několikeré změny názorů. To doprovázelo podpis Chovance pod reorganizací policie. Andrej Babiš totiž původně tvrdil, že podepíše-li ji Chovanec, skončí vláda. Pak měla být vypovězena koaliční dohoda. Nakonec se však nestane nic z toho, předsednictvo hnutí se usneslo, že nechá situaci být.

„Konců je více druhů. Pro mě je to minimálně konec důvěry,“ uvedl například pro Hospodářské noviny ministr životního prostředí Richard Brabec. 

„Skončil boj s korupcí v naší zemi,“ zkonstatoval zase Babiš pro MF Dnes. Dodal však, že tzv. sarajevský atentát nespáchají. A to z toho důvodu, že premiér Sobotka je na cestě do Číny. Odtud vzkázal, že sociální demokraté chtějí s hnutím a lidovci mluvit. O doplnění a zpřesnění koaliční smlouvy.

Babišovci už dokonce ani nechtějí hlavu Chovance. Svou hlavu ze špalku sundal i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který původně hovořil o tom, že v případě podepsání reorganizace rezignuje. 

„Je rozumné počkat, aby se zchladily hlavy,“ myslí si šéf lidovců Pavel Bělobrádek. To však bude velmi těžké. Situace je vyostřená, jak například pro MF Dnes popsal Chovanec atmosféru na úterní Bezpečnostní radě státu. „Zažil jsem, co to je matrix. Když pan Sobotka okřiknul Babiše: Jsem premiér, tu debatu řídím já, Babiš poznamenal, že zítra jím může být on,“ řekl.

Lidovci se snažili plout uprostřed. Původně požádali Chovance, aby reorganizaci nepodepisoval, právě kvůli hnutí ANO; když už ji podepsal, vyjádřili prání, aby ANO nevypovídalo koaliční dohodu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…