Rozkrást, zadlužit, prodat za pakatel. Rozvrat zdravotnictví není náhoda, tvrdí známý lékař. Pacient, který ještě žije, je běžně odeslán domů

13.04.2016 7:48

Nemocnicím v krizi, které odmítají pacienty, se věnuje dnešní vydání MF Dnes. Podle informací deníku nemocnice kvůli nedostatku sester ruší plánované operace či léčí ambulantně onkologické pacienty. To, co znali pacienti v regionech, nyní začínají pociťovat i ti v Praze.

Rozkrást, zadlužit, prodat za pakatel. Rozvrat zdravotnictví není náhoda, tvrdí známý lékař. Pacient, který ještě žije, je běžně odeslán domů
Foto: Fakultní nemocnice Hradec Králové
Popisek: Operační sál Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Podle náměstka motolské nemocnice je mezi příčinami nedostatku sester růst ekonomiky. „Opět je zájem o pracovní sílu a farmaceutické firmy si dnes raději vezmou sestru než drahé doktory. Ale hlavním důvodem, proč sestry odcházejí, je neskutečně složitý systém jejich vzdělávání,“ říká.

Kromě sester však v regionech chybí i lékaři. A to především v krajích sousedících s Německem. 

Nedostatek personálu se leckdy projeví i na zdravotní péči. „Na interně se výrazně snížil počet hospitalizací, protože nemají pacienty kam položit. Roste počet ambulantních ošetření, lékaři dobře zvažují, koho vůbec hospitalizují. Pacient přijde do nemocnice s taškou, ale pošlou ho domů. V některých případech to bývá i na úkor jeho zdravotního stavu,“ říká jeden ze zaměstnanců trutnovské nemocnice. 

Jak následně přiznal i mluvčí České lékařské komory Michal Sojka, leckde je provoz zajištěn jen díky obrovskému množství přesčasů. 

„Situace je velmi vážná a otevírá se prostor pro konspirační teorie, proč ji nikdo neřeší. Nemocnice jsou záměrně dušeny a personálně devastovány, aby byly prakticky před zavřením. Nová krajská vedení budou možná ochotna zadlužené a vyrabované nemocnice prodat. Za pakatel,“ říká člen představenstva České lékařské komory Miloš Voleman, výrázná postava tzv. Exodu lékařů v roce 2011.

Své k celému problému řekla také šéfredaktorka serveru Ošetřovatelství.info. „Najednou nefunguje to, co kdysi: že když odejde několik sester, nastoupí za ně absolventky. Jenže ty už k lůžku nepřicházejí a ‚staré‘ sestry toho mají plné zuby. Mladé sestry odmítají dělat to, na co byl zvyklý starý personál. Proč taky? Výplata kolem 15 tisíc ve směnném provozu není žádné terno,“ uzavřela.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…