Rozmístí NATO v Evropě nové jaderné rakety? Šéf Aliance odpověděl

02.02.2019 15:27

Spojené státy oznámily pozastavení platnosti smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu, která byla uzavřena ještě se Sovětským svazem, předchůdcem Ruské federace, v roce 1987. Ačkoli partneři v rámci NATO krok Spojených států plně chápou, podle šéfa Aliance Jense Stoltenberga se NATO nechystá umístit v Evropě nové pozemní rakety s jaderným hlavicemi.

Rozmístí NATO v Evropě nové jaderné rakety? Šéf Aliance odpověděl
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo oznámil světu, že Spojené státy 2. února pozastavují dohodu o likvidaci raket krátkého a středního doletu, která byla uzavřena v roce 1987. Washington chce tímto svým krokem přimět Moskvu, aby znovu začala plnit závazky z dohody plynoucí. Ruský prezident Vladimir Putin oponuje, že Rusko své závazky plní, ale na krok Spojených států reaguje adekvátně a taktéž pozastavuje platnost dohody. Teď mají obě mocnosti prostor k půlročním vyjednáváním o dalším osudu smlouvy.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v Oslu oznámil, že Aliance nebude na evropské půdě rozmisťovat nové pozemní rakety s jadernými hlavicemi. „NATO nemá v úmyslu nasadit nové pozemní jaderné zbraně do Evropy,“ řekl Stoltenberg doslova. Jeho slova přinesla agentura Reuters.

„Nemusíme napodobovat každý ruský krok, musíme se jen ujistit, že budeme disponovat dost velkými prostředky s odstrašujícím účinkem,“ dodal ještě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…