Rozmlácené Aleppo: Není kam utéct, armáda prý nelidsky blokuje pomoc

27.07.2016 13:53

Situace v největším syrském městě Aleppu se přiostřuje. Je v obležení armádou prezidenta Bašára Asada, která s pomocí ruského letectva útočí na rebely. Ti však již nemají kam utéct. Do města přitom neproudí takřka žádná humanitární pomoc a zásoby se povážlivě tenčí.

Rozmlácené Aleppo: Není kam utéct, armáda prý nelidsky blokuje pomoc
Foto: Archiv TN
Popisek: V ulicích Aleppa

Aleppo je na pokraji humanitární katastrofy. Podle odhadů v něm stále žije zhruba 600 tisíc obyvatel, kteří i přes zuřící boje stále odmítají opustit svůj domov. Přes 200 tisíc z nich přitom již žádný nemá.

OSN neustále apeluje na zavedení dvoudenního příměří v každém týdnu bojů, aby mohla být do města dopravena humanitární pomoc. Podle odhadů totiž v Aleppu dojde jídlo zhruba v polovině srpna a nemocnice jsou pod stálými útoky.

Podle šéfa humanitární sekce OSN Stephena O'Briena je situace kritická. „Je to středověké a ostudné. Nemůžeme to připustit. A čas běží,“ řekl Radě bezpečnosti OSN.

„Nechápu, proč nikdo nic neříká. Nechápu, proč sem přichází Asad a Rusové a ničí nám naše město,“ řekl pro ITV pracovník místní školky Kusaj. Obyvatelé prý nerozumí tomu, na jakém základě si armáda vybírá své cíle.

Americká Agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID), státní instituce zabývající se zahraniční civilní pomocí, se přitom nedávno rozhodla pozastavit pomoc směřující do Aleppa v celkové hodnotě přes 200 milionů dolarů. Má totiž důvodné podezření, že pomoc nedochází těm, kterým je určena.

„I přes naši dobrou vůli špatní lidé využili komplexní situace k vlastnímu obohacení, a tím odepřeli Syřanům jídlo, oblečení, zdravotní péči a další pomoc, kterou tak urgentně potřebují,“ řekla Ann Calvaresi Barrová, generální inspektorka USAID.

Agentura podle ní zaznamenala 116 stížností a započala 25 vyšetřování, jejichž účelem je zjistit, zda se nestala terčem podvodů a krádeží. Celkem však USA posílá do Sýrie přes spřátelené organizace pomoc v hodnotě 5,5 miliardy dolarů. Je vysoce pravděpodobné, že ne všechna se dostane na místo určení, jelikož podle amerického politického watchdogu GAO nad tím nikdo neudržuje dostatečný dohled.

Pracovníci IMC, zdravotnické charitativní organizace z Los Angeles, která působí na hranicích Turecka a Sýrie, uvedli, že se z příjemců pomoci postupně stal „skoro kartel“ a situace byla stále nebezpečnější.

Pozastavení finanční pomoci vedlo mimo jiné i k tomu, že o práci přišlo 800 zaměstnanců, z nichž většina byli Syřané žijící na válečné frontě. „Každý z těch platů by uživil zhruba deset lidí,“ řekl pracovník IMC, který si nepřál být jmenován.

O víkendu proběhla operace, při které syrská vládní armáda s podporou ruského letectva zničila velitelství Fronty an-Nusrá, jedné z teroristických organizací působících v Aleppu.

Podle zdroje přímo z místa je čtvrť al-Zahraa, kde k bojům došlo, první obrannou linií teroristů a její obsazení jim tak znemožňuje další pohyb po městě.  

Během náletů zahynulo podle Syrian Observatory for Human Rights přes 40 civilistů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…