Rozpad Československa byl selháním elit, tvrdí Špidla

26.10.2010 15:23

Státní svátek 28. října je podle bývalého premiéra Špidly dobrou příležitostí zamyslet se nad osudem Československa. Jeho osud zpečetili tehdejší protagonisté Klaus, Mečiar, ale i pasivita Havla.

Rozpad Československa byl selháním elit, tvrdí Špidla

Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla u příležitosti blížícího se výročí 28, října uvádí ve svém blogu, že Československo prošlo v historii velice složitým vývojem, kdy se zrodilo na troskách první světové války jako komplikovaný průsečík vůle vítězných mocností a vůle tehdejších národních elit. „Svým způsobem bylo Československo státem, o jehož hodnotě nikdo nepochyboval, ale jehož identitou si nikdo nebyl až tak jistý," píše Špidla.

Poukazuje na to, že vývoj po roce 1989 byl příležitostí k novému zrodu Československa. Mezinárodní tlak neexistoval a vnitřní demokracie otevírala nové možnosti pro formulování autentického konceptu státu. „Nálada občanů jak na Slovensku, tak i v Česku byla pročeskoslovenská. Strany, které měly ve svém programu rozdělení státu, ODA na české straně a SNS na slovenské, obdržely jen velmi slabé procento hlasů," připomíná bývalý předseda vlády.

Referendem by Československo vzniklo jako projev vůle občanů

Když se počátkem devadesátých let projevily tendence k rozdělení státu, vzniklo spontánní hnutí pro referendum o této otázce. Získalo tehdy na české straně během několika týdnů na milion podpisů a na slovenské kolem 300 tisíc. „Pokud by se tehdy referendum uskutečnilo, byl by to nový a definitivní vznik Československa jako projev svobodné vůle jeho občanů," zdůrazňuje Špidla.

Nepochybuje o tom, že by to byl základ daleko pevnější identity než základy předchozí. „Je temným okamžikem tehdejších dějin, že politické elity se z různých důvodů vydaly jinou cestou, již charakterizuje mj. pasivita Václava Havla," tvrdí Špidla s tím, že pokud by se tehdejší prezident pro referendum vyslovil, mělo by to svou váhu a referendum by se uskutečnilo.

Chování Klause a Mečiara se pohybovalo na hranici ústavnosti

Tehdejší hlava státu však není jediným terčem Špidlovy kritiky. „Chování tehdejších protagonistů, Václava Klause a Vladimíra Mečiara, se pohybovalo na hranici ústavnosti. Přísaha ústavních činitelů nedávala možnost k tak přímočařé akci, jakou bylo rozbití společného státu," obviňuje premiéry národních vlád v ještě společném Československu.

Podle bývalého předsedy ČSSD bylo jediným ústavně zcela konformním postupem vyhlásit referendum a jednat na základě jeho výsledku. „A tak jsme v roce 1992 zažili to, co se až příliš často opakuje v našich dějinách. Hodnota, společného států, ač tušená, nebyla dostatečně hájená. A to je osud všech hodnot. Pokud se nehájí, umírají. Právě tak zemřelo i Československo," konstatuje Špidla.

K věci:

Špidla prohrál. Bere to sportovně a chystá se na víno 

Špidla v rozhlase: V politice rozhodně nekončím 

Špidla vyhraje. Co další senátní kandidáti ČSSD? 

Foto: eu2009.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…