Rozpadu Československa je mi dodnes líto, vykládal na ČT Zaorálek. Pak ocitoval spisovatele

09.07.2014 22:49

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v souvislosti s návštěvou slovenského prezidenta v Česku nostalgicky zavzpomínal na Československo. Poukázal na to, že větší země by dnes měla větší mezinárodní váhu, než dnes mají obě oddělené země. To slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák po československé značce rozhodně nesmutnil. Bylo by však podle něj dobré, kdyby obě země spolupracovaly na trzích mimoevropských zemí.

Rozpadu Československa je mi dodnes líto, vykládal na ČT Zaorálek. Pak ocitoval spisovatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman přijal prezidenta SR Andreje Kisku na Pražském hradě

Do Česka zavítal nedávno zvolený slovenský prezident Andrej Kiska. S českým prezidentem Milošem Zemanem se shodli na tom, že vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou nadstandardní. Co to ale přesně znamená? O tom obšírněji debatovali český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák ve středečních Událostech, komentářích České televize.

K Československu jsme měli silnější vztah, míní Zaorálek

Navzdory tomu, že v nedávné slovenské předvolební kampani Zeman podporoval Kiskova protikandidáta Roberta Fica, při společném setkání šly rozpory z minulosti stranou. A souznění bylo znát i mezi Zaorálkem a Lajčákem.

„Ludvík Vaculík říkal, že nás spojují společné děti a historie,“ podotkl Zaorálek. Obě země prý obhajují jeden společný zájem v zahraniční politici a to je respektovaná střední Evropa. Minulost nás spojuje, protože tam není nic, co bychom si z minulosti vyčítali, jak to mezi sousedy bývá,“ pokračoval český ministr zahraničí. Vzápětí podotkl, že na české straně asi panuje větší nostalgie po Československu než na straně slovenské, ale Zaorálek to respektuje. Ačkoli je mu rozpadu Československa líto, dnes by prý toto téma už nezvedal.

Česku a Slovensku by se prý také vyplatilo, kdyby společně nakupovaly dražší vojenské technologie a budovaly společné jednotky. Podle Zaorálka také platí, že by Československo mělo na mezinárodním poli větší váhu než rozdělené Česko a Slovensko.

Na Slovensku se ale navíc platí eurem a Slováci jsou podle průzkumů vesměs se společnou evropskou měnou spokojení. Naproti tomu Češi se zavedení eura spíše obávají. „Na Slovensku to skutečně ekonomicky pomohlo, třeba při získání investic,“ pokračoval český ministr. Zaorálek by si přál, aby Česko tento rozdíl dohnalo.

Spolupráce v zemích třetího světa

Stejně nadstandardně hodnotí česko-slovenské vztahy i Lajčák. „My chceme oživit naší spolupráci na třetích trzích,“ prozradil Lajčák. Mělo by jít o spolupráci především u složitějších projektů. Je prý ale poněkud složitější zabývat se např. otázkou společného zastoupení v zahraničí. Existují totiž oblasti, kde si oba státy konkurují. „Jde o to, abychom umocnili pravděpodobnost úspěchu na trzích hlavně mimo Evropu,“ pokračoval slovenský šéf diplomacie. Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou prý dnes očištěni od zlé krve, což oběma zemím prospívá. Z Lajčákových slov ale rozhodně nebyla cítit nostalgie po československé minulosti jako u Zaorálka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…