Rozpor v ČSSD: Chovanec kritizuje Zimolu za návrh zdanit církevní restituce

31.05.2016 8:27

Ministrovi vnitra Milanu Chovancovi se nelíbí, že hejtman Jiří Zimola (ČSSD) návrh zákona na zdanění církevních náhrad nekonzultoval s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. Návrh by totiž podle názoru Chovance i Sobotky mohl ohrozit koalici. Informoval o tom server Novinky.cz.

Rozpor v ČSSD: Chovanec kritizuje Zimolu za návrh zdanit církevní restituce
Foto: Archiv JZ.
Popisek: Hejtman Jiří Zimola.

„Kraje sice mají zákonodárné právo s podobnou iniciativou přijít, ale pokud hejtman a člen ČSSD takovýto návrh předem nekonzultuje s předsedou strany, který je navíc premiérem, pokládám to za hrubou politickou chybu, která může ohrozit samotné fungování koalice,“ napsal v pondělí Právu Chovanec.

Proti návrhu Jihočeského kraje, kde vládne ČSSD s komunisty, se postavil v rozhovoru pro sobotní Právo i premiér Sobotka.

Celý text je ZDE

„Pokud nebude dohoda s církvemi, tak nebudeme podporovat jednostranné kroky,“ vysvětlil. Podle Zimoly hejtmani jeho návrh osobně podpořili, byť neměli od svých krajských zastupitelstev mandát, aby se za návrh postavili oficiálně.

Zimola se prý Chovancovou kritikou bude zabývat. „Když si to myslí pan statutární místopředseda, budu se nad tím muset zamyslet. Já mu rozhodně nebudu vzkazovat přes média, jakých chyb se podle mého názoru a názoru kolegů spolustraníků dopouští vedení soc. dem.,“ řekl Právu Zimola.

Není si jist ani tím, že se poslanci postaví k jeho návrhu odmítavě. „Nevím, z jakých informací vychází pan premiér a nakolik zná mínění většiny poslanců. Já si dovedu představit, že soc. dem. poslanci budou na jedné misce vah zvažovat ultimátum lidovců ohledně jejich případného odchodu z vlády a na straně druhé slib, který dali svým voličům. Uvidíme, co převáží,“ dodal Zimola.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…