Rozpuštění sněmovny Senát nezneužije, ujistil Štěch. A řekl, odkud jdou útoky na ČSSD

13.08.2013 19:42

Pokud bude rozpuštěna Poslanecká sněmovna, nastane pro Senát netradiční chvíle. Podle Ústavy by mohl přijímat zákonná opatření, která může navrhovat vláda ve věcech, které nesnesou odkladu a vyžadovaly by jinak přijetí zákona. Podle šéfa Senátu Milana Štěcha se s tím ale jen straší.

Rozpuštění sněmovny Senát nezneužije, ujistil Štěch. A řekl, odkud jdou útoky na ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

„Nedělejme z toho nějaký strašák, Ústava to ošetřuje velmi dobře,“ vysvětloval v Interview ČT24 předseda Senátu Milan Štěch. Moderátorka Daniela Drtinová se ho totiž ptala, zda tím Senát nezneužije svou dočasnou roli a nebude spolu s vládou prosazovat levicové zákony jen díky tomu, že nebude sněmovna.

Jak ale Štěch upozornil, až nastoupí nově zvolená Poslanecká sněmovna, bude muset zákony potvrdit, a tak je situace pojištěná. „Nehrajme tuto hru, stejně to rozhodne nová sněmovna,“ vysvětloval Štěch. Jak navíc poukázal, podle průzkumů bude sněmovna také levicová. „Nechme to občanům, občané to rozhodnou,“ odvětil moderátorce.

Zároveň Štěch ujistil, že vláda v demisi nebude připravovat nějaká velká zákonná opatření. Bude ale zároveň snaha vše stihnout do příštího roku. „Myslím, že vláda bude velmi zvažovat, jaké zákony předloží,“ dodal.

Jako senátor za ČSSD se také rozhovořil o situaci uvnitř strany. Spekuluje se totiž, že vznikají čím dál větší spory mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a prvním místopředsedou Michalem Haškem. Podle Štěcha jsou ale takové řeči akorát útoky zvenčí, ne zevnitř. „Je to zoufalá poslední možnost oslabit ČSSD,“ komentuje to Štěch.

Hašek a Sobotka budou navíc oba nasazení v příštích volbách do Jihomoravského kraje, podle předsedy Senátu si zde ale nebudou konkurovat. „Jižní Morava je velký obvod. Je dobře, že tam máme dvě silné osobnosti,“ dodal s tím, že na třetím místě je ještě navíc Jeroným Tejc. „Pan předseda Sobotka je tam doma, pan Hašek je tam hejtmanem, je tam také doma,“ dodal diplomaticky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…