Rozruch po Schwarzenbergově cestě. Příteli teroristů, nadávají mu. A schytal to i ve sněmovně

16.12.2013 18:33

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg během víkendu v Kyjevě osobně podpořil ukrajinské demonstranty a vyjádřil jim hlubokou poklonu. Ukrajinská metropole už několikátý týden zažívá protesty příznivců Evropské unie, kteří si přejí přiblížení země k Bruselu. Někteří politici za to v komentáři pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberga zkritizovali. Podle senátora Jaroslava Doubravy dokonce podpořil agresivní teroristy.

Rozruch po Schwarzenbergově cestě. Příteli teroristů, nadávají mu. A schytal to i ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Exministr zahraničí Schwarzenberg je zároveň předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny. Někteří politici proto mají s jeho cestou problém. K vyjádření takového postoje prý neměl od výboru mandát.

„Skláníme se před vaší odvahou, že nejen snášíte hlad a chlad, ale že vydržíte také represe proti vám,“ řekl podle českých médií Karel Schwarzenberg demonstrantům v Kyjevě.

Obdivuhodní kluci a holky, jako u nás v roce 1989…

Předseda TOP 09 a poslanec také po svém návratu srovnal tamní situaci s československými událostmi roku 1989. „Viděl jsem ten tábor na Majdanu (náměstí Nezávislosti), což bylo zajímavé. Moc mi to připomínalo situaci u nás řekněme v listopadu, v prosinci 1989. Oni tam už vydrželi v tomto zimním počasí přes měsíc. Ti kluci a holky jsou opravdu obdivuhodní,“ nešetřil chválou Schwarzenberg.

Zdaleka ne všichni ale takové nadšení sdílejí. Někteří poslanci či senátoři takový krok kritizují. Pochopení však Karel Schwarzenberg našel paradoxně u svého stranického rivala, Martina Stropnického z hnutí ANO.

Nepřijatelné zasahování do záležitostí suverénní země

Podle poslance Úsvitu přímé demokracie Milana Šarapatky a člena zahraničního výboru sněmovny je především otázkou, jak Karel Schwarzenberg na Ukrajině vystupoval. „Pokud jako soukromník Karel Schwarzenberg, je to jeho plné právo, i když jako bývalý ministr zahraničních věcí by měl respektovat zájmy hostitelského státu i svojí země,“ uvedl poslanec Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury.

„Pokud však na Ukrajině vystoupil a podpořil opozici z pozice předsedy zahraničního výboru sněmovny, považuji to za nepřijatelné. Jednak k tomu neměl od výboru žádný mandát a jednak se může opravdu jednat o zasahování do vnitřních záležitostí spřátelené země. Na dotaz, jako kdo tam byl, bohužel neodpověděl,“ dodal poslanec a bývalý diplomat Milan Šarapatka. Otázku šéfovi TOP 09 podle něho položil jeden ze členů zahraničního výboru.

Třeba s tím prý souhlasí jeho voliči

Karel Schwarzenberg pro ParlamentníListy.cz na otázku, zda se demonstrací v Kyjevě zúčastnil jako soukromá osoba, či jako předseda sněmovního zahraničního výboru, reagoval stručně a výstižně. „Odpověděl jsem, že Karel Schwarzenberg a předseda zahraničního výboru jsou identičtí,“ napsal redakci.

Šéf zahraničního výboru Senátu a člen horní parlamentní komory Jozef Regec (SPOZ) zůstal ve svém komentáři neutrální. „Hlavně si nepleťme ministra zahraničních věcí a předsedu parlamentního výboru. Jako poslanec má Karel Schwarzenberg právo na vyjadřování jakéhokoli názoru, který je v souladu s jeho svědomím a o němž se domnívá, že se shoduje s názorem jeho voličů,“ konstatoval senátor Regec.

Jozef Regec

  • PRO
  • Strana PRO Jihomoravský kraj
  • zastupitel městyse

Schwarzenberg našel zastání u svého odpůrce

Přestože si TOP 09 a hnutí ANO nemohou přijít na jméno, Schwarzenberga se zastal jeden z uvažovaných kandidátů na post ministra zahraničí Martin Stropnický (ANO). Ten je místopředsedou sněmovního zahraničního výboru, kterému předsedá právě Schwarzenberg.

„Pan Schwarzenberg toho o hnutí ANO moc pozitivního neřekl. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že o ANO neřekl pozitivního vůbec nic. Přesto považuji jeho podporu ukrajinských demonstrantů za správnou. A vměšování? To je výraz, který milují totalitní režimy,“ odmítl Stropnický otázku, zda nešlo o vměšování do vnitřních věcí druhého státu.

Podpořil najaté agresivní teroristy

Naopak podle senátora za Severočechy.cz Jaroslava Doubravy o vměšování do záležitostí suverénního státu jednoznačně jde. „Viděl jsem video, které ukazuje, jak to ve skutečnosti je, kdo na koho útočí a kdo vůči komu vyvolává šarvátky. Ti demonstranti tam jednoznačně útočili na policisty a snažili se vyvolat konflikt, aby to pak mohli hodit na vládu. Vůbec si nedělám iluze o tom, kdo demonstranty podporuje a kdo konflikty vyvolává,“ míní senátor a místopředseda senátního výboru pro záležitosti EU.

„Pro mě je strašnou věcí, že náš bývalý ministr zahraničních věcí a současný předseda zahraničního výboru sněmovny se snížil k takové věci, že jel podpořit takovou partu placených lidí, kteří se mnohdy chovají jako agresivní teroristé a brutálními způsoby záměrně napadají policii. Tuhle zkušenost mám i z Bělehradu, kde jsem na vlastní oči viděl, jak tam rozdávali padesátidolarové bankovky za protest proti Miloševičovi. O původu peněz netřeba spekulovat. To samé se podle mě děje v Kyjevě,“ uzavřel svoji reakci pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Doubrava.

Poslanec ČSSD a rovněž člen zahraničního výboru Jaroslav Foldyna obvinil exministra zahraničí, že poškozuje českou zahraniční politiku. „Když v pondělí na zahraničním výboru Karel Schwarzenberg vysvětloval důvody své cesty do Ukrajiny, vedle něho ve sněmovně seděl profesionální buřič Štětina, který tam byl taky, je to smutná záležitost české zahraniční politiky,“ uvedl.

„Jejich svědectví a jejich postoje jsou tak příliš jednostranné, že tohle je ten druhý extrém, který poškozuje politiku jako takovou. Místo hledání způsobu řešení to problém jen eskaluje. My tím navenek říkáme, že nemáme svébytnou zahraniční politiku, ale že děláme satelit někoho, kdo o to třeba ani nestojí,“ je přesvědčen poslanec.

Foldyna rovněž odmítl Schwarzenbergovo srovnání, že situace v Kyjevě je velmi podobná té v Praze na konci roku 1989. „V prosinci 1989 nikdo v Praze nejezdil na bagru do zátarasů, nikdo policisty nemlátil řetězy a nikdo na ně neházel zápalné lahve. Já jsem to viděl a násilí, ani na jedné straně, nelze tolerovat. Tím, že se k tomuto problému stavíme jednostranně, vytváříme problém,“ doplňuje vyjádření pro server ParlamentníListy.cz poslanec Jaroslav Foldyna.

Redakce ParlamentníListů.cz oslovila i další politiky, především členy zahraničního výboru. Do okamžiku publikace článku však na dotaz formou SMS nereagovali. Na otázky zatím neodpověděl ani možný kandidát na post ministra zahraničních věcí za ČSSD Lubomír Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…