Rozšíření zákazu reklamy na pohřební služby u zdravotnických zařízení vláda nepodpořila

18.04.2018 12:40

Vláda dnes nepodpořila předlohu KDU-ČSL o rozšíření zákazu reklamy pohřebních služeb na přístupové cesty k areálům zdravotnických a sociálních zařízení. O nesouhlasném stanovisku kabinetu informoval ČTK tiskový odbor Strakovy akademie.

Rozšíření zákazu reklamy na pohřební služby u zdravotnických zařízení vláda nepodpořila
Foto: nempk.cz
Popisek: Litomyšlská nemocnice

Podle podkladů pro dnešní zasedání vlády by novela nesplnila zamýšlený cíl, případně by mohla vést vzhledem k četnosti těchto zařízení téměř k plošnému zákazu propagace pohřebních služeb ve městech a v obcích.

Lidovci chtějí vymýtit tuto reklamu z přístupových cest k areálům zdravotnických a sociálních služeb do půlkilometrové vzdálenosti od vchodů. Propagaci pohřebních služeb na těchto místech pokládají za neetickou a necitlivou. Vládní legislativci ale upozornili na to, že předloha nevylučuje plochy a nemovitosti, které jsou kolem těchto cest.

Poslance KDU-ČSL Jana Čižinského postoj kabinetu překvapil. „Lidé si každý den stěžují na neetickou reklamu, chtěli jsme ten problém vyřešit,“ řekl novinářům ve Sněmovně. Ministrům doporučil se jít před nějakou nemocnici podívat, zmínil například pražskou Nemocnici Na Bulovce. „Doufám, že poslanci návrh pustí do druhého čtení,“ dodal.

V případě, že by předloha plánovaný účel naplnila, Ministerstvo pro místní rozvoj v připomínce upozornilo na výklad pojmů zdravotnická a sociální zařízení. Jde podle něj nejen o nemocniční areály, jak je zmiňují předkladatelé v důvodové zprávě, ale také o jednotlivé ordinace lékařů, azylové domy nebo noclehárny. „Praktické zacílení návrhu by bylo ve skutečnosti mnohem širší, než předkladatelé patrně předpokládali,“ napsalo ministerstvo.

Nyní je reklama na pohřební služby zakázána v areálech zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb včetně jejich oplocení. Autoři předlohy tvrdí, že se poutače často přesunuly před vchody a do bezprostředního okolí nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…