Rozšiřování NATO skončilo. Víc už Rusko dráždit nemůžeme, připouští americký diplomat

25.04.2016 18:19

Neexistuje žádná možnost, že by se NATO v dohledné budoucnosti dále rozšiřovalo. Stojí za tím údajně obavy z toho, že by přijímání dalších členů vedlo k destabilizaci Ruska, alespoň podle amerického velvyslance v NATO Douglase Lutea. Informují The New York Times.

Rozšiřování NATO skončilo. Víc už Rusko dráždit nemůžeme, připouští americký diplomat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Dny NATO v Ostravě. Promluvil i prezident Miloš Zeman

NATO se v současnosti nebude dále rozšiřovat, uvedl v pátek velvyslanec USA pro Severoatlantickou alianci Douglas Lute, čímž zřejmě zklamal nejednoho žadatele o členství včetně Gruzie a balkánských zemí.

Aliance je podle něj na rozcestí a stojí před ní nejedna výzva, která by mohla být ještě větší než samotná studená válka. Důležité ale je, aby nedošlo ke krizi v Rusku.

„Prakticky řečeno, nemyslím si, že je nějaké místo pro další rozšiřování NATO v následujících několika letech, možná i déle,“ řekl Lute během konference v Londýně.

Celý text zde.

„Myslím, že Rusko hraje důležitou roli ve strategickém prostředí, a to zabrání v dalším šíření NATO,“ přiznal a dodal, že pokud člověk přistoupí na skutečnost, že Rusko je vnitřně slabé a potýká se s krizí, nemá smysl na něj dále tlačit a uspíšit jeho úpadek.

K poslednímu rozšíření Aliance došlo v roce 2008, když byla přizvána Černá Hora. Od té doby se dostalo několika zemím jen slibů o možném členství, nakonec však k ničemu nedošlo, jelikož další rozšíření musí schválit všech 28 členů.

„Není možné, abychom v blízké budoucnosti dosáhli konsenzu ohledně přijetí… Gruzie nebo Ukrajiny,“ dodal Lute.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…