Rozsudek nad Krejčířem v ČR bude v JAR přitěžující okolností

01.12.2015 10:02

Jihoafrický soud bude považovat rozsudek nad Čechem Radovanem Krejčířem vynesený v pátek v ČR za přitěžující okolnost při rozhodování o výši trestu za Krejčířovy činy spáchané v JAR. Napsal to server Africa News Network (ANN). Pražský soud v pátek uložil Krejčířovi trest 15 let vězení v souhrnném trestu za pokus o vytunelování podniku Čepro a přípravu vraždy celníka.

Rozsudek nad Krejčířem v ČR bude v JAR přitěžující okolností
Foto: geoafrica.com
Popisek: Uprchlý zločinec Radovan Krejčíř, který se skryl v Jihoafrické republice

Verdikt není pravomocný a kauzou se bude zabývat odvolací soud. Několika soudům čelí Krejčíř také v JAR. Vinným byl už shledán za pokus o vraždu, únos a obchodování s drogami. Vynesení výše trestu bylo několikrát odročeno, naposledy na únor.

Podle ANN se jihoafrické úřady, které připravují rozhodnutí o výši trestu, už spojily s českými úřady. Mluvčí jihoafrické prokuratury Phindi Louwová řekla, že rozhodnutí soudu v ČR bude v JAR zaznamenáno jako předchozí odsouzení a považováno za přitěžující okolnost. "Prokuratura je v kontaktu s představiteli v České republice, čekáme na dokumentaci, která potvrdí to, o čem jsme už hovořili telefonicky," řekla mluvčí.

Krejčíř dorazil do JAR roku 2007 ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…