Rozsudek nad Nagyovou je špatný. Lidé přestávají věřit ve stát, píše novinář

01.07.2014 7:31

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) vinnou ze zneužití Vojenského zpravodajství. Po předběžném projednání obžaloby ji v neveřejném jednání minulý týden v pátek udělil roční podmínku. Redaktor Ondřej Kundra na stránkách internetové verze týdeníku Respekt píše o tom, v čem je rozsudek o její vině špatný.

Rozsudek nad Nagyovou je špatný. Lidé přestávají věřit ve stát, píše novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Podle státních zástupců bývalá vrchní ředitelka kabinetu premiéra a dnes manželka Petra Nečase Jana Nagyová (Nečasová) zneužila vojenské zpravodajce, když nechala z osobních důvodů sledovat tehdejší manželku svého přítele Radku Nečasovou. V pondělí soud rozhodl o tom, že Nagyová je vinná a udělil jí roční podmínku s odkladem na čtyři roky. Šéfové Vojenského zpravodajství vyvázli bez trestu.

Redaktor časopisu Respekt Ondřej Kundra na webu respekt.cz píše, v čem je podle jeho názoru rozsudek o vině Jany Nagyové špatný. „Problém není ani tak ve výši trestu, ale v tom, že soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová rozhodla neveřejně," píše ve svém sloupku.

Podle redaktora tím soudkyně neumožnila předkládat důkazy veřejně a vyslýchat před soudem obžalované, obžalovaným pak neumožnila veřejně se hájit. „A veřejnosti pak toto vše v klíčovém případu sledovat a nechat ji, aby si udělala názor, zda státní zastupitelství odvedlo práci dobře, nebo naopak mají pravdu jeho kritici," podotýká.

Trend utajování vede k tomu, že veřejnost ztrácí důvěru v právní stát

Ze zákona má sice soudkyně na podobný postup právo, nicméně podle Kundry by moderní justice měla fungovat opačně. Přitom nejde o výjimku, v minulosti byl kritizován postup soudce Jana Šotta za to, že v případě údajného uplácení poslanců Vítem Bártou vpustil do soudní síně novináře. Tento postup ovšem není stále obvyklý, naopak prý můžeme pozorovat trend utajování.

To ale ničemu neprospívá, domnívá se Kundra. „Právě kvůli podobnému přístupu veřejnost může ztrácet důvěru ve fungování právního státu s tím, že vše důležité se řeší stejně někde potajmu. Mělo by proto být v zájmu justice a jejích představitelů napříště ukázat, že tomu tak není. Žalobci již v případu Jany Nečasové avizovali, že podají proti rozhodnutí soudu odpor, takže o projednávání online naštěstí tentokrát nepřijdeme," uzavřel redaktor svůj sloupek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…