Rozsudek nad Rathem prý nevynesl soudce Pacovský, ale Miroslava Němcová. Jiří Paroubek otevřeně píše, proč byl hejtman nepohodlný

18.07.2015 14:02

Expremiér Jiří Paroubek se znovu vyjadřuje ke kauze Davida Ratha, která se pomalu, ale jistě chýlí ke konci prvního dějství. David Rath bude pravděpodobně odsouzen a odvolá se, takže úplný konec případu je v nedohlednu. Ale podle Paroubka byl Rath odsouzen už v den, kdy ho tehdejší předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vydala vyšetřující moci. Odsoudila ho i média. Mohl přitom být novou nadějí pro ČSSD.

Rozsudek nad Rathem prý nevynesl soudce Pacovský, ale Miroslava Němcová. Jiří Paroubek otevřeně píše, proč byl hejtman nepohodlný
Foto: hns
Popisek: Jiří Paroubek v půlnočním rozhovoru

„Musím ovšem říci svůj dojem, který jsem nabyl od prvního dne jeho zatčení. D. Rath byl odsouzen již na počátku, ačkoli proti němu nebylo přímých důkazů. Média hysterizovala atmosféru proti němu a opírala se přitom o dojmy, emoce a myšlenkové konstrukce,“ konstatuje někdejší předseda ČSSD, podle něhož vlastně státní zástupci na exhejtmana Středočeského kraje nic neměli. Nosnou měla být předražená zakázka na rekonstrukci zámku Buštěhrad, která se ale neuskutečnila.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Kauza Davida Ratha je podle Paroubka zpolitizovaná a vyjadřují se k ní často i politici, aniž berou příliš v potaz presumpci neviny. To jen potvrzuje, že některé kruhy mají velký zájem na odsouzení exhejtmana. Není to ostatně poprvé, co se policie snaží ovlivnit politiku. Stačí se podívat na kauzy dnešní eurokomisařky Věry Jourové, která skončila ve vazbě, aby z ní později byla propuštěna a vymohla si odškodné.

A proč byl vybrán právě David Rath? „Jeho odstranění znamená v první řadě likvidaci skvělého parlamentního řečníka, výtečného debatéra v médiích a chytrého a prakticky velmi prozíravě postupujícího hejtmana jednoho z klíčových českých krajů. Druhá rovina znamená likvidaci možného budoucího lídra sociální demokracie. D. Rath byl schopen překonat funkcionářské stereotypy Sobotky (tedy v období po Sobotkově odchodu), a díky svému rozhledu a talentu překonat stranické rutinérství, prosadit v ČSSD moderní politiku s vizí. Prostě politiku výraznou a atraktivní, a ne slabošskou a oportunistickou, jakou ČSSD dělá nyní,“ konstatoval někdejší předseda vlády.

Celé vyjádření expremiéra najdete zde

A když ČSSD hodila přes palubu takovéhoto výrazného politika, je třeba se ptát, jak se chová k voličům. Paroubek zdůrazňuje, že pod jeho vedením by se nic podobného nestalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…