Rozverný brněnský komunální politik napsal o slimácích, kteří sem přilezou a zničí vše, co jsme budovali. Na Deníku Referendum píší o opakování hrůz nacismu

06.10.2017 15:35

Místostarosta Brna-Bohunic Milan Hrdlička (ČSSD) zveřejnil v radničním zpravodaji článek, v němž varuje před slimáky, kteří se nezastaví před ničím a zničí vše, co zde budujeme. Deník Referendum kvůli tomu bije na poplach, neboť je podle něj zřejmé, že komunální politik pojal devastující plže jako metaforu muslimů. Podobně jako dnes Hrdlička se podle jeho komentátora před druhou světovou válkou chovali nacisté, když se snažili Židy zbavit lidské důstojnosti.

Rozverný brněnský komunální politik napsal o slimácích, kteří sem přilezou a zničí vše, co jsme budovali. Na Deníku Referendum píší o opakování hrůz nacismu
Foto: Vít Hassan
Popisek: U mešity

Po internetu koluje článek brněnského sociálního demokrata Milana Hrdličky, který v radničním zpravodaji Brna-Bohunic napsal varovný text pojednávající o slimácích, kteří jsou schopní „přilézt po svých, autem, lodí, vlakem, (slimák) je prostě schopen se k nám dostat všemi možnými cestami“. Sociální demokrat mluví také o tom, že slimáci míří do jižních států Evropy, do Itálie, do Španělska a tak podobně a nedají se snadno zastavit. Touží po zemi zaslíbené, ve které by podle Hrdličky rádi parazitovali na fungujícím systému.

„Že je to sci-fi? Možná, ale já chci být připraven i na tuto variantu, chci se slimáky bojovat již nyní. Chci být s těmi, kteří nesouhlasí s jejich příchodem, a chci protestovat proti těm, kteří tvrdí, že se nejedná o ohrožení naší země, naší přírody, nás samotných. Všichni víme, že někteří slimáci již tu jsou, již se tu množí a zakládají své kolonie, připravují vhodné podmínky pro nově příchozí. Vše se děje nějak tak potichu, nenápadně,“ píše sociální demokrat.

Nakonec varovně dodává, že se blíží zima a to bývají slimáci v klidu, ale po zimě přichází jaro, kdy ožívají, a nakonec léto, kdy jsou maximálně aktivní. Měli bychom se prý proto před slimáky mít na pozoru.

Na sloupek v brněnském zpravodaji zareagoval v Deníku Referendum Radek Batelka a tvrdě odsoudil politika, který je takový text schopen sepsat a uveřejnit. Podle něj jde o průhlednou narážku a muslimy. Živit tímto způsobem nenávist vůči lidem z odlišné kultury považuje Batelka za absolutně nepřijatelné. Hrozí totiž, že by se mohly zopakovat hrůzy nacismu.

„Nacisté těžili z morální a ekonomické devastace Německa po první světové válce. Aby ji však mohli skutečně využít, potřebovali masivní propagandu, pomocí které vštěpovali veřejnosti svoji interpretaci historie, a především označili původce problémů a svého nepřítele – Židy. Od počátku třicátých let chrlil tisk dehonestující a dehumanizační články a karikatury na jejich adresu. Ta byla natolik účinná, že když v roce 1938 proběhl masivní protižidovský pogrom známý jako Křišťálová noc, vyjádřili s ním sice někteří Němci nesouhlas, ale nevyvolal žádnou efektivní reakci,“ napsal Batelka.

Celý článek naleznete zde.

V Česku se prý dnes probouzí podobná nenávist.

 „Zpočátku ji živily a podněcovaly bizarní extremistické spolky a aktivisté jako Martin Konvička a Islám v ČR nechceme, bývalý člen Svobodných Petr Hampl nebo Eva Hrindová a Naštvané matky. Jejich propaganda, založená na hoaxech, dezinterpretacích a z kontextu vytrhávaných zprávách, postupně zapouštěla v populaci kořeny. Z části národa, která před pěti lety nevěděla o islámu vůbec nic, se během neděle stali fundovaní pseudoexperti, vykrmení chorobnými nesmysly samozvaných znalců islámu a bojovníků proti němu v jedné osobě,“ doplnil Batelka.

Nálady využila část uznávaných politiků. Z této „hysterie a vyvolávání strachu těží prý např. Tomio Okamura, ale podle autora není sám. V ODS prý kráčí podobnou cestou Václav Klaus mladší a v ČSSD ministr vnitra Milan Chovanec. A na podobnou notu naskočil již zmíněný Milan Hrdlička.

Fakt, že na podobnou vlnu nenávisti naskakují i politici tradičních českých politických stran, je podle Batelky alarmující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…