Rozvrácená rozvědka, odkrytá tajemství a ve finále sebevražda agenta. Tohle je prý fakt možné jen u nás

31.01.2015 7:09

Inspektoři BIS otevřeli kauzu "benzin", která se dostala až před soud. Podle MF Dnes se banální spor o služební benzin změnil ve velký průšvih. Tajná služba totiž při soudních procesech s 13 agenty nezajistila utajení nejen jejich identity, ale ani totožnosti dalších agentů-svědků a ani metod své práce. "Uváděla se tam jména, hodnosti, funkce lidí a oddělení včetně popisu evidence dokladů," popsal advokát, který zastupuje některé vyhozené agenty.

Rozvrácená rozvědka, odkrytá tajemství a ve finále sebevražda agenta. Tohle je prý fakt možné jen u nás
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Případ "benzin“ začali inspektoři vyšetřovat poté, co nalezli krabici s účtenkami sledovacího odboru. Zjistili, že časy vstupů do budovy sledky, tankování a časy uvedené v knize jízd nesedí. Na začátku prověřovali asi padesát lidí, tedy téměř celý odbor. Část vyšetřování ukončila inspekce sama, někteří sledkaři byli tou dobou už v civilu, uhradili škodu, a tak se věc dál neřešila. Stíhaných bylo nakonec třináct. Většinu soudů přitom BIS následně prohrála a jeden z vyhozených agentů spáchal sebevraždu.

Vše začalo před třemi lety, kdy kontrarozvědka oznámila, že její příslušníci podváděli při služebních jízdách s fakturami za benzin. Rozdíl mezi vyfakturovanou a skutečnou spotřebou šel údajně do jejich kapes. BIS proto pohnala obviněné k soudu a některé z nich propustila. K dnešnímu dni prohrála už sedm soudů, jednoho agenta musela přijmout zpět, další tři se o znovupřijetí soudí.

BIS kvůli sporu o benzin vyzradila své agenty i know-how

MF Dnes píše o důsledcích soudních sporů. Podle deníku a jeho zpravodajských zdrojů je totiž práce agentů ohrožena, protože při veřejně přístupném procesu byli prozrazeni agenti i metody práce. Zveřejnily se tam prý osobní údaje v té době propuštěných i současných zpravodajců, kteří v BIS pracují v takzvané sledce.

MF Dnes to potvrdilo několik svědků a také advokát Milan Mleziva, který zastupuje některé vyhozené agenty. "Uváděla se tam jména, hodnosti, funkce lidí a oddělení včetně popisu evidence dokladů,“ popsal advokát.

Nad tím se pozastavil i exšéf rozvědky. "Jestli jde o aktivní sledkaře, je to katastrofa,“ říká Karel Randák.

U soudu údajně zazněly i poznávací značky a typy aut, která "sledkaři“ používají, a také odkud kam vozy jezdily. "Sice šlo jen o údaje z knihy jízd, i to však mohlo být pro řadu lidí zajímavé,“ řekl MF Dnes jeden z účastníků soudu.

Důstojníci prý vysvětlovali i formy a metody své práce, tedy know-how, které si každá zpravodajská služba na světě úzkostlivě chrání. Podle advokáta Mlezivy však nepopisovali reálné akce. "Šlo o obecný popis, aby byl zřejmý charakter práce s ohledem na používání vozidel,“ uvádí advokát.

MF Dnes zjišťovala názor na veřejný soud s aktivními kontrarozvědčíky u svých zdrojů ve zpravodajské komunitě. "Asi už s těmi lidmi nepočítají,“ řekl k tomu jeden z nich. "Soud může zabezpečit identitu svědků ze své iniciativy, ale zájem služby se předpokládá,“ dodal.

Podle mluvčího Bezpečnostní informační služby Jana Šuberta za to, zda je líčení tajné, či veřejné, odpovídá soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…