Rubl klesl k dolaru na rekordní minimum

15.09.2014 9:40

Ruský rubl dnes klesl na nové rekordní minimum k americkému dolaru. Ruskou měnu srážejí obavy spojené s možnou odpovědí Ruska na nové západní sankce.

Rubl klesl k dolaru na rekordní minimum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

Už ve čtvrtek a v pátek rubl překonal březnové minimum 37 rublů za dolar, když jej v těch dnech podkopaly nejnovější západní sankce proti Rusku. Dnes se kurz měny propadl až na 38 rublů za dolar. K euru ruská měna kolem 08:00 SELČ oslabovala zhruba o 0,6 procenta na 49,22 RUB za euro.

Nejnovější protiruské sankce Spojených států a Evropské unie ohlášené na konci minulého týdne dál omezily přístup některých velkých ruských ropných společností a státem vlastněných bank k zahraničnímu kapitálu.

Rubl má údajně šanci na návrat

„První reakcí bylo zklamání trhu - mnoho lidí doufalo, že Západ tento krok nepodnikne," sdělila podle agentury Reuters analytička Natalja Samojlovová ze společnosti Golden Hills-Kapital v Moskvě. Druhá reakce bude podle ní následovat brzy a bude záviset na tom, co učiní Rusko. Pokud se Kreml zdrží radikálních kroků, může se podle ní kurz rublu k dolaru vrátit na 37,50 RUB za dolar.

Ruské akciové trhy vykazovaly nepatrné změny, akciový index RTS měřený v dolarech stagnoval a rublový index MICEX stoupnul o 0,3 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…