Ruce pryč od Ukrajiny, vzkazuje veřejné mínění Rusku, USA i všem ostatním

29.04.2014 15:53

Průzkum CVVM ukázal, že mezi českými občany v dubnu poněkud poklesl zájem o dění na Ukrajině. Navzdory tomu tamní situaci sleduje nadpoloviční většina dotázaných. Za pozornost stojí, že se lidé vymezují jak proti zapojení Ruska v celé krizi, tak proti zapojení EU, ale i proti zapojení USA. Vůbec nejmenší podporu má samotná česká účast v celé krizi.

Ruce pryč od Ukrajiny, vzkazuje veřejné mínění Rusku, USA i všem ostatním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

„Nejvyšší podporu pro zapojení se do situace má OSN (53 %). Názory obyvatel na zapojení EU jsou roztříštěné (39 % pro zapojení vs. 49 % proti). Většina veřejnosti nesouhlasí s aktuálním zapojením Ruska (pro se vyslovilo 28 % občanů, proti 61 %) a USA (pro 22 %, proti 66 %) do dění na Ukrajině,“ informuje CVVM.

Celý průzkum ZDE.

České angažmá v celé krizi podporuje podle průzkumu jen 11 % dotázaných. Není přitom bez zajímavosti, že klesl zájem českých občanů o dění na Ukrajině. V březnu potvrdilo zájem 64 % dotázaných, v březnu to bylo 52 %. Stejně jako v předchozích šetřeních platí i v tom dubnovém, že větší zájem o dění na Ukrajině projevují muži (57 %) oproti ženám (47 %). Zájem roste také s věkem a v neposlední řadě také s úrovní dosaženého vzdělání. Z hlediska České republiky považuje dění na Ukrajině za důležité 65 % dotázaných, přičemž v březnu to bylo 73 %.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …