Rudá armáda nás dobyla, nešlo o osvobození, řekl Tomáš Klvaňa. A reaguje docentka historie

23.03.2015 14:13

Docentka historie Hana Kráčmarová poslala ParlamentnímListům.cz stanovisko k prohlášení Tomáše Klvani. V něm se s nesouhlasem podepřeným argumenty vyjadřuje hlavně k tomu, že Klvaňa pro PL prohlásil, že z jeho úhlu pohledu se nedá hovořit o osvobození Československa od fašistického Německa na konci druhé světové války, nýbrž o dobytí území Československa Rudou armádou.

Rudá armáda nás dobyla, nešlo o osvobození, řekl Tomáš Klvaňa. A reaguje docentka historie
Foto: Archiv TK
Popisek: Jeden ze studentských vůdců Tomáš Klvaňa

Dle Hany Kráčmarové vyrukoval Klvaňa se zcela „novým historickým objevem“, když prohlásil, že se nejednalo o osvobození Československa, ale o jeho dobytí a následné zaměnění totality s totalitou jinou. „Říkat obsazení Československa Rudou armádou v květnu 1945 osvobození, vyžaduje zavřít oči nad tím, co se dělo v následujících třech letech: posílení komunistů, podrývání demokracie a nakonec puč nastolující totalitu. Nešlo podle mě o žádné osvobození. Rudá armáda Československo dobyla. Jeden totalitní režim byl v krátké době nahrazen jiným,“ řekl Tomáš Klvaňa pro Parlamentní listy.(Celý rozhovor s Tomášem Klvaňou zde)

Podle Kráčmarové mají být historické události v zájmu našeho nejbližšího „spojence“ Spojených států amerických a jejich „dobyvačných cílů“ zcela překrouceny. Má tak podle ní prý být zapomenuto na to, jak jsme před sedmdesáti lety oslavovali konec druhé světové války a uctívali jsme padlé, kteří se o to zasloužili. Kráčmarová píše, jak Rudá armáda osvobodila ke konci druhé světové války 92 % území Československa a padlo tak 144 000 rudoarmějců a dalších. Docentka ve svém stanovisku udává, že pro nás tito padlí byli hrdinové, kteří nesli tíhu osvobození naší země. Zásadně nesouhlasí s prohlášeními Klvani, který o osvobození hovoří jako o dobytí Československa Rudou armádou.

Stanovisko docentky Kráčmarové zde

Podle Kráčmarové na pietní vzpomínce roku 1945 v Lidicích pronesl Edvard Beneš „prozíravá slova“, jako by už tehdy tušil, že s postupem času se bude historie měnit. „Nebude však trvat dlouho a budeme slyšet různé, všelijak formulované a v systémy vypracované omluvy, výmluvy a omývání všeho toho, čeho se Němci v této válce tak neslýchaně nelidsky dopouštěli. Až to svět uslyší, nechť nezapomene…,“ prohlásil tehdy podle Kráčmarové Edvard Beneš. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …