Rudí poslanci chtějí sebrat ÚSTRu desítky milionů. Ty chtějí dát na zabezpečení hranic a na platy sester v pečovatelských zařízeních

27.11.2015 10:20

Dva poslanci KSČM, Marta Semelová a Zdeněk Ondráček, chtějí výrazným způsobem omezit rozpočet Ústavu pro studium totalitních režimů. Píše o tom server Lidovky.cz s tím, že Semelová chce instituci ubrat 50 milionů, Ondráček „jen“ 30 milionů. Podle ředitelky ústavu Emilie Benešové by ale takové škrty byly likvidační.

Rudí poslanci chtějí sebrat ÚSTRu desítky milionů. Ty chtějí dát na zabezpečení hranic a na platy sester v pečovatelských zařízeních
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

„Vidím, že tento úřad neplní, pro co byl zřízen, a po šestadvaceti letech je nadbytečný. Výsledky vidět nejsou,“ zdůvodňuje svou snahu Ondráček. Třicet milionů z rozpočtu ústavu by chtěl dát na platy policistů. „Mou prioritou je bezpečnost občanů České republiky,“ dodal.

Celý text je ZDE

Důvodem Ondráčkovy snahy je prý do jisté míry špatná bezpečnostní situace v Evropě a nejistota, zdali v nejbližší době přežije schengenský prostor. „Ptám se, kdo se postaví na ty hranice? Vojáci?“ dodal.

Podle Semelové je potřeba zase podpořit sociální služby – především platy sester v pečovatelských zařízení. Použít by se na to mělo až 50 milionů z rozpočtu instituce. „Myslím si, že ústav nemá opodstatnění a spíš plní politická zadání,“ tvrdí poslankyně. Navíc není spokojena s výstupy.

Jenže pokud by ústav přišel o takovou částku, znamenalo by to podle ředitelky Emilie Benešové jeho likvidaci. „Instituce by byla paralyzována a ještě více by se prodloužilo vyřizování agendy o třetím odboji,“ tvrdí. Server k tomu dodává, že podle výroční zprávy z roku 2014 ústav hospodařil i s archivem s rozpočtem 151 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…