Rudý hejtman mluví o Baborové z KSČM: Ať kolegyně ukáže, co umí

25.11.2012 22:02

Tohle je demokracie: všichni by měli komunistickou radní respektovat. To vyplývá z názoru hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka pro ParlamentníListy.cz. Novopečený vůdce kraje je rovněž členem KSČM, která v kraji zvítězila. V minulém období navíc sám působil rovněž v resortu školství, konkrétně jako šéf výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.

Rudý hejtman mluví o Baborové z KSČM: Ať kolegyně ukáže, co umí
Foto: ČT
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

Výhrůžky a bivakování před domem kantorky? Takhle vyhrocený atak, jak jej iniciují tento týden studenti v jižních Čechách v rámci bojkotu komunistické radní pro oblast školství Vítězslavy Baborové, severočeský hejtman kvůli své politické příslušnosti řešit nemusí. K celému případu se vyjadřuje spíše zdrženlivě. „Jako hejtmanovi Ústeckého kraje mi nepřísluší komentovat situaci v Jihočeském kraji, ani ji neznám,“ uvádí zprvu. Otázku, proč podle něj tamní studenti mají na komunistický režim tak nepříjemně vyhraněný názor, nechává bez odpovědi.

V jednom má však jasno. „Krajská vláda vzešla z demokratických voleb a vyjednávání. To by měli všichni respektovat,“ apeluje na vzbouřence. Řada z nich, zejména žáci gymnázia, nejsou voliči, ostatní podle něj neakceptují hlas lidu u volebních uren.

Ukázaná platí

Jak by se on v její situaci zachoval, nechce příliš řešit, ovšem určitě by jí nedoporučil ustoupit ze svého postu. „Osobně si myslím, že by se každému měl dát prostor, aby ukázal, zda svou práci dokáže dělat odborně a odpovědně,“ zdůvodňuj, proč je podle něj nesprávné diskriminace mladými lidmi jen kvůli politickému angažmá. Alarmující je, že kampaň proti demokratické volbě dotyčné radní v podstatě rozpoutal pedagog, a to učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha, jenž inicioval petici. Pejorativně jako o zločinecké organizaci se o KSČM vyjádřil i samotný rektor Jihočeské univerzity. Přitom i školský zákon zakazuje jakoukoliv propagandu související s politickými tématy.

Školství u nás? Pár změn nastane

Oldřich Bubeníček v minulém volebním období působil jako předseda krajského výboru pro vzdělávání, výchovu a zaměstnanost. Měl proto možnost ovlivňovat školství v Ústeckém kraji spolu s radním za ČSSD. S ataky se však nesetkal. Stejně tak pro něj zřejmě nyní nebude těžké opět kooperovat v této oblast se sociálními demokraty. Jako náměstkyně pro oblast školství v tom nově bude mít kompetence bývalá hejtmanka.

Z logiky minulé spolupráce vyplývá, že ne vše je možno považovat za špatné. Stipendijní program na podporu vybraných oborů, nastavený v předešlém období, vnímá hejtman jako dobrou věc. Ke změnám se však i přesto hodlá uchýlit. „Budeme muset obory přehodnotit vzhledem k aktuální poptávce trhu práce. Chybí zde elektroobory, je proto možné, že je mezi podporované obory zařadíme,“ říká. Ve volebním programu měl v oblasti školství také slib, že hodlá prosadit obnovení přijímacích zkoušek na střední školy.

Hejtman: rušíme, ale konstruktivně

Pokud v Ústeckém kraji v poslední době vzplanuly protesty ve školství, pak ze dvou důvodů. Buď kvůli politické záležitosti kolem litoměřického gymnázia, kde nátlak veřejnosti přiměl ředitelku k opuštění místa, nebo kvůli slučování středních škol. Oldřich Bubeníček v tomto směru nastavenou cestu nehodlá měnit. „Optimalizace školství byla už téměř dokončena a naštěstí mohu říci, že většinou klidně a konstruktivně,“ míní k otázce slučování a dodává: „Vzhledem k demografickému vývoji a finanční situaci jsme zvolili nejlepší možné řešení, aby byla všude zachována oborová nabídka.“ Myslí si dokonce, že Ústecké je dobrým vzorem pro ostatní regiony. „ V krajích, kde k tomu zatím nepřistoupili, se budou muset se situací vyrovnat teď a možná ještě obtížněji,“ předpokládá.

Na postu předsedy výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost nově Oldřicha Bubeníčka zastoupí zastupitelka Dagmar Waicová. Obsazení výborů odsouhlasili krajští zastupitelé tento týden.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…