Rudý poslanec: Únor '48 byl demokratický, Lidové milice byly jen kulisa. Bojí se nás jen tuneláři

25.02.2014 13:36

ROZHOVOR Podle komunistů jsou únorové události ve čtyřicátém osmém neopakovatelné. Znamená to, že se už nikdy nestanou, nebo jsou svého druhu unikátní? A jak je to tedy s omluvou komunistů, zakázáním strany a tím vším, co opět slyšíme ze všech stran? ParlamentníListy.cz proto položily několik otázek poslanci za KSČM, krajskému a městskému zastupiteli Jiřímu Valentovi z Plzně.

Rudý poslanec: Únor '48 byl demokratický, Lidové milice byly jen kulisa. Bojí se nás jen tuneláři
Foto: ksčm
Popisek: Jiří Valenta

Jak se dnes s odstupem doby díváte na únorové události?

Ono je to takové, že mladšímu člověku se to těžko hodnotí. Z toho, co jsem vyčetl z literatury ze všech úhlů pohledu, nebyl to převrat. Šlo o jakési politické události v rámci Ústavy. Ústava nebyla myslím porušena, nejsem sice právník, ale předpokládám, že to za její hranice nešlo. Pochodující ozbrojení milicionáři a tak, to byla pouze kulisa... Chápu, že někdo to může brát jako nátlak. Ale nátlak v mezích možností a tehdejší situace. Nyní je to také legální, vyjádřit svůj názor, a proč by tehdy nemohli obyčejní lidé deklarovat tímto způsobem svoje stanoviska. Když dnes budou tady u nás protesty, jaká je neúnosná situace, tak to přece není také nic protizákonného. Že byla podána abdikace, není nic špatného ani nenormálního, bylo to svobodné rozhodnutí ministrů. Další otázka je pak historický zlom, co pak následovalo, praktiky 50. let nebyly čisté. Ale zase je to třeba poměřovat případ od případu a nepaušalizovat!

Byl to historický mezník, který předurčoval další dobu, byla to historická šance a jak se česká společnost s ní popasovala, je věc další. Nespravedlnost by neměla přesáhnout pozitiva změn, které doba přinesla. Je to samozřejmě úhel pohledu. Postižený člověk z padesátých let to zase vidí jinak. A odlišný názor má rovněž ten, který pak mohl vystudovat, založit si rodinu… Vždyť tady ve 30. letech, především na venkově, byla velká bída, takže lidé ty změny kvitovali s nadšením

Můžete srovnat tehdejší Komunistickou stranu Československa a současnou Komunistickou stranu Čech a Moravy?

Strana je mladá, vznikla v roce 1990, jde o nový subjekt, a to, že nám někdo něco předhazuje z padesátých let a z doby normalizace nemá žádné opodstatnění. Nastala personální obměna, naše stanovy vychází úplně z jiného základu než KSČ. Máme stejný respekt z podnikatelského i státního majetku, není diktatura proletariátu. Ano, uznáváme zestátnění, ale jen ve státním zájmu, což je opřeno i o českou legislativu. Jinak je ale třeba říci, že v době reálného socialismu se toho podařilo také hodně, nemůžeme říci, že se pro lidi neudělalo nic.

O vyrovnání se s minulostí tedy podle vás nemůže být ani řeč? 

Vyrovnávat se je těžké. Ti, kteří byli kdysi aktivní, jsou dnes v pokročilém důchodcovském věku. Odsouzení negativ proběhlo již v roce 1990, stranu dnes řídí padesátníci, lidé ve věku 50 až 60 let, ti s historií po únoru nemají co do činění, ti pamatují tak normalizaci… Jsem pro tlustou čáru, konečně oddělit minulost a zahledět se hlavně na dnešní nelehkou dobu. Nevytahovat to k politickému souboji, měli bychom se stmelit jako společnost. Máme dost palčivých problémů, než vytahovat špínu… Populární je dnes to, že jakékoliv hospodářské problémy se budou roubouvat na nejrůznější konsekvence. Nebudeme přece řešit, co se stalo před 70 lety, minulost je důležitá, ale ne nejhlavnější - ti, kteří nemají argumenty, roubují politiku na věci, kde ideologie nemá být, na dnešní praktické problémy, které nevyřeší žádné výlety do minulosti.

Normální lidi nechtějí řešit padesátá léta, ale aby měli práci, aby byly dostupné zdravé a kvalitní potraviny, aby bylo bezpečno a měli kde bydlet.

Nebezpečí od dnešních komunistů tedy nehrozí?

Historické podmínky jsou neopakovatelné, doba má své vstupy i výstupy, dnes je ta situace úplně jinde, ať se to týká globalizace, a není přece možné, aby si jedna strana uzurpovala moc, a to nejen u nás, ale i v Evropě nebo ve světě. Nebezpečnost KSČ v KSČM je minimální.

Nebezpeční budeme pro ty tuneláře a ty, kteří společnost zavádí na scestí. To jsou lidi, co mají plnou pusu demokracie, plnou lidských práv, ale tu společnost dehonestují. Jen si přihřívají svoji polívčičku a jde jim jen o jejich kšefty. Rozumím tomu, že se nás bojí. Ono prokazování majetku je pro mnohé takové „strýčky“ opravdu horší než nejděsivější černá můra.

Dokumenty o Miladě Horákové, o letcích RAF společnost straší a pomáhají tomu média, která mají vazbu na kapitál. Jednostranné informace, to je to, oč tu běží, vždyť naše strana je upozaďovaná, nedostaneme se v takové míře do médií a nejvíce politováníhodné je, že do těch veřejnoprávních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…