Rudý radní, který čelí petici: Z KSČM utekli prospěcháři. Do ODS i jinam

04.12.2012 11:53

První mediální prohlášení nového komunistického radního Karlovarského kraje Václava Sloupa vyvolalo velkou nevoli části opozičních zastupitelů a pedagogů. Výsledkem je petice za jeho odvolání, kterou zatím podepsaly přibližně tři stovky občanů. Radní se ale nehodlá vzdát a brání se. Dokonce otevřeně promluvil o svém platu.

Rudý radní, který čelí petici: Z KSČM utekli prospěcháři. Do ODS i jinam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

ParlamentnímListům.cz se podařilo získat s kritizovaným radním rozhovor. Je zřejmé, že se rozhodl svá první prohlášení poněkud mírnit a argumentuje tím, že jeho volba je výsledkem vůle voličů, kteří rozhodli, že v Karlovarském kraji zvítězili komunisté. Popsal také, jak vypadají jeho první konkrétní kroky v nové funkci a zda se mu již podařilo převzít agendu po svých předchůdcích a najít nějaké kostlivce ve skříni: „S agendou i s lidmi z odboru školství se postupně seznamuji. Mým cílem není hledat kostlivce, spíš se orientovat v tom, co je rozpracováno, vybrat si z toho, co se dosud udělalo, to užitečné pro rozvoj školství v našem kraji a na tom stavět,“ odpovídá Václav Sloup. Dokonce prozradil, jaký plat bude pobírat: „Odměna za funkci náměstka hejtmana je stanovena vládním nařízením  37/2003  Sb. se změnou č. 375/2010 ve výši 69 968,- Kč."

Jsem vysokoškolák, mám zkušenosti

Sloup také upozorňuje, že jeho kvalifikace je pro výkon funkce radního plně dostačující a zdaleka za sebou nemá jen působení ve funkci politruka: „Jsem vysokoškolák – právník, který se orientuje v současné legislativě, mám zkušenosti s řízením lidí i s ekonomikou provozu. Myslím, že to odpovídá funkci, která stojí především na manažerských dovednostech.“

Po kritice svých vyjádření, že uvažuje o zrušení některých středních škol, svoje názory nyní upřesňuje a na otázku, co zásadního hodlá ve svém resortu změnit, již reaguje mnohem uvážlivěji: „Nehodlám nic měnit do té doby, dokud se důkladně neseznámím se situací v krajském školství, s činností krajem zřizovaných škol a s prací odboru školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu. Teprve pak mohu uvažovat společně s ostatními o tom, jestli jsou změny zapotřebí a jaký na ně mají názor ředitelé škol, učitelé či starostové měst a obcí.“

Excesy 50. let se mi absolutně nelíbily

Zeptali jsme se také, co říká na vlnu kritiky a  odmítavých reakcí na to, že KSČM usedá v krajských radách, či na  demonstrace a petice proti KSČM a jeho osobě? „Každý člověk má právo na takovou reakci. Ale pokud vím, krajské volby vyhrála v našem kraji KSČM, byl by to asi špatný signál směrem k voličům, kdyby členové KSČM neusedli v krajské radě.“

A jak se  vyrovnává s obdobím tzv. normalizace a s minulostí KSČM?  „Máte-li na mysli excesy, které se děly v 50. letech, absolutně se mi nelíbily. Nic na tom ale nezměním ani já, ani naše generace. Můžeme si chyby uvědomit a sdělit mladým, že i takové věci se děly – to je úkol pedagogů, vysvětlovat dětem a mladým lidem, jaká je naše minulost a současnost.

„V dnešní době je KSČM strana jako každá jiná – možná má výhodu oproti ostatním v tom, že ji opustili prospěcháři, kteří po roce 1989 odhodili stranické knížky, aby se za pár měsíců objevili v ODS a dalších stranách,“ dodává novopečený náměstek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…