Rukama dělají ,,burani"? Okamura se obořil na mládež. I na školy. Navrhl změnu

28.01.2020 8:21

Skutečnosti, že české vysoké školy trápí vysoká studijní neúspěšnost, si na svém facebookovém profilu všiml lídr SPD Tomio Okamura. Zároveň lobboval za to, že řemeslo má zlaté dno.

Rukama dělají ,,burani"? Okamura se obořil na mládež. I na školy. Navrhl změnu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„Dlouhodobě dokončí školu jen přibližně polovina studentů, u některých oborů dokonce pouhá pětina, informoval iDNES.cz. Ukazuje se to, na co upozorňujeme již dávno – velmi mnoho studentů u nás studuje vysoké školy, zatímco chybí řemeslníci a kvalifikovaní dělníci. Mnozí studenti pak mnohdy nemají uplatnění na trhu práce. A nedostatkoví řemeslníci vydělávají víc než absolvent vysoké školy. Plnou odpovědnost za špatně nastavený školský systém, na který doplácíme všichni, mají dosavadní vlády a ministři školství, což byli posledních šest let politici hnutí ANO a ČSSD,“ zmínil Okamura.

Anketa

Chcete zrušit Českou televizi?

94%
6%
hlasovalo: 46897 lidí

Jak zdůraznil, existuje také Gaussova křivka inteligence, která říká, že na vysokoškolská studia má kapacitu jen určitá, menší, část populace. „Proč někoho, komu učení nejde, cpát na gymnázium či na vysokou školu, když by z něj mohl být velmi šikovný řemeslník? V současnosti ve věku do 35 let má vysokou školu 40 procent žen a 27 procent mužů. S vyšším počtem studentů a vysokých škol zákonitě klesá kvalita absolventů i vysokých škol. Mnohé vysoké školy i obory mají mizernou úroveň. Představa, že když někdo nominálně získá vysokoškolský titul, bude mít i reálné znalosti, je iluzorní,“ dodal lídr SPD.

„Vysoký počet studentů i vysokých škol degradují i prestiž vysokoškolských titulů. Za první republiky, kdo udělal maturitu, byl někdo. Byly tam těžké zkoušky z řečtiny či latiny. Dnes by řada vysokoškoláků takovou úroveň maturity vůbec nezvládla. Vysoký počet neúspěšně ukončených studií například na pražské Karlově univerzitě se během posledních pěti let konstantně pohybuje kolem 45 procent. Tragická neúspěšnost je ve studiu technických a přírodovědných oborů,“ sdělil.

Naši předkové podle jeho slov znali pravdivé přísloví, že řemeslo má zlaté dno. „Dnes se ale, bohužel, studují nesmyslné obory jako gender studies a ‚každý musí mít vysokou školu‘, ale učňovské obory skomírají a je pak nedostatek řemeslníků. Přitom šikovný řemeslník si dokáže vydělat více než mnohý vysokoškolák. A upřímně – mnohdy je jeho práce daleko přínosnější než třeba některého přemoudřelého, namyšleného sluníčkářského pseudointelektuála, který vystudoval nesmyslné ideologické obory jako gender studies a který je bez práce nebo nám otravuje život v nějaké ideologické multikulturní prouprchlické neziskovce a označuje pracující lidi za ‚burany‘. Vysokoškoláci, kteří vytváří opravdové hodnoty, jsou pro naši zemi ale přínosem,“ uvedl.

„S obrovským nárůstem vysokoškolských studentů, kteří mnohdy studují obory, které nemají uplatnění na trhu práce, vzrůstá frustrace mladých lidí, kteří si nemohou najít práci. Naopak pak chybí pracovníci v řemeslech a technických oborech. To je situace, která se musí změnit. Podle hnutí SPD být učněm a poté řemeslníkem není žádná ostuda. Práce rukama není v žádném případě méně hodnotná. Važme si jí. Bylo by fajn, kdyby opět platilo ‚zlaté české ručičky‘, nemyslíte?“ zeptal se závěrem Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Celý příspěvek Tomia Okamury: 

České vysoké školy trápí vysoká studijní neúspěšnost. Dlouhodobě dokončí školu jen přibližně polovina studentů, u některých oborů dokonce pouhá pětina, informoval iDnes.cz. Ukazuje se to, na co upozorňujeme již dávno – velmi mnoho studentů u nás studuje vysoké školy, zatímco chybí řemeslníci a kvalifikovaní dělníci. Mnozí studenti pak mnohdy nemají uplatnění na trhu práce. A nedostatkoví řemeslníci vydělávají víc než absolvent vysoké školy. Plnou odpovědnost za špatně nastavený školský systém, na který doplácíme všichni, mají dosavadní vlády a ministři školství, což byli posledních šest let politici hnutí ANO a ČSSD.
Existuje také Gaussova křivka inteligence, která říká, že na vysokoškolská studia má kapacitu jen určitá menší část populace. Proč někoho, komu učení nejde, cpát na gymnázium či na vysokou školu, když by z něj mohl být velmi šikovný řemeslník? V současnosti ve věku do 35 let má vysokou školu 40 procent žen a 27 procent mužů. S vyšším počtem studentů a vysokých škol zákonitě klesá kvalita absolventů i vysokých škol. Mnohé vysoké školy i obory mají mizernou úroveň. Představa, že když někdo nominálně získá vysokoškolský titul, bude mít i reálné znalosti, je iluzorní.
Vysoký počet studentů i vysokých škol degradují i prestiž vysokoškolských titulů. Za první republiky, kdo udělal maturitu, byl někdo. Byly tam těžké zkoušky z řečtiny či latiny. Dnes by řada vysokoškoláků takovou úroveň maturity vůbec nezvládla.
Vysoký počet neúspěšně ukončených studií se například na pražské Karlově univerzitě se během posledních pěti let konstantně pohybuje kolem 45 procent.Tragická neúspěšnost je ve studiu technických a přírodovědných oborů.
Naši předkové znali pravdivé přísloví, že řemeslo má zlaté dno. Dnes se ale bohužel studují nesmyslné obory jako gender studies a "každý musí mít vysokou školu", ale učňovské obory skomírají a je pak nedostatek řemeslníků. Přitom šikovný řemeslník si dokáže vydělat více než mnohý vysokoškolák. A upřímně – mnohdy je jeho práce daleko přínosnější než třeba některého přemoudřelého namyšleného sluníčkářského pseudointelektuála, který vystudoval nesmyslné ideologické obory jako gender studies a který je bez práce nebo nám otravuje život v nějaké ideologické multikulturní pro-uprchlické neziskovce a označuje pracující lidi za "burany". Vysokoškoláci, kteří vytváří opravdové hodnoty, jsou ale pro naši zemi ale přínosem.
S obrovským nárůstem vysokoškolských studentů, kteří mnohdy studují obory, které nemají uplatnění na trhu práce, vzrůstá frustrace mladých lidí, kteří si nemohou najít práci. Naopak pak chybí pracovníci v řemeslech a technických oborech. To je situace, která se musí změnit. Podle hnutí SPD být učněm a poté řemeslníkem není žádná ostuda. Práce rukama není v žádném případě méně hodnotná. Važme si ji. Bylo by fajn, kdyby opět platilo „zlaté české ručičky“, nemyslíte?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…