Rumunsko nechtělo umožnit přelet ruskému vicepremiérovi. Příště poletím v bombardéru, vzkázal

10.05.2014 20:15

Rumunská vláda požádala Rusko o vysvětlení výroku vicepremiéra Dmitrije Rogozina, který na zákaz přeletu svého stroje přes rumunské území reagoval prohlášením, že příště poletí v bombardéru. Rogozin patří mezi ruské představitele postižené sankcemi EU, které zakazují vstup na území členských států. Rogozin se podle agentury Reuters neúspěšně pokoušel dostat domů z návštěvy Moldavska.

Rumunsko nechtělo umožnit přelet ruskému vicepremiérovi. Příště poletím v bombardéru, vzkázal
Foto: red
Popisek: Rusko

Ruský vicepremiér na svém twitterovém účtu popuzeně reagoval na to, že jej rumunské stíhačky odklonily mimo vzdušný prostor Rumunska, když se pokoušel dostat do Ruska po své návštěvě proruské moldavské oblasti Podněstří. Podobně dopadl při pokusu přeletět přes Ukrajinu.

Unie ruským činitelům zakázala vstup a zmrazila majetek

„Na žádost USA Rumunsko uzavřelo mému letadlu svůj vzdušný prostor. Ukrajina mě znovu přeletět nenechá. Příště poletím na palubě TU-160," oznámil svůj záměr využít největší ruský strategický bombardér.

Rumunské ministerstvo zahraničí se na Moskvu obrátilo se žádostí o vysvětlení, zda Rogozinova slova představují „oficiální postoj Ruské federace k Rumunsku jako členovi EU a NATO". Bukurešť komentář označila s ohledem na současnou situaci napjatou kvůli ukrajinské krizi za velmi vážná slova.

Rogozin je mezi několika desítkami ruských politiků a finančníků, na něž EU uvalila sankce v souvislosti s ruskou anexí ukrajinského poloostrova Krym a přítomností ruských vojsk u východní hranice Ukrajiny. Unie ruským činitelům zakázala vstup a zmrazila majetek.

Rogozin byl na návštěvě Podněstří u příležitosti oslav konce druhé světové války. Reakce Moskvy na rumunskou žádost není známa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…