Ruská ambasáda v Bratislavě vydala takovouto zprávu k události v Doněcku. Čtěte

23.01.2015 16:38

Ambasáda Ruské federace v Bratislavě včera vydala k tragické události v Doněcku zprávu, ve které tvrdí, že jako nejpravděpodobnější verze se vyšetřuje ta, která uvádí, že za minometným útokem na zastávku veřejné dopravy, kde ve čtvrtek zemřelo 13 lidí, stojí ukrajinská armáda. Ohrazuje se také proti tvrzení Kyjeva, že přes hranice dorazili na Ukrajinu ruští vojáci i s vojenskou technikou. Moskva to označila za "absolutní nesmysl" a ambasáda uvádí, že přesun nezaznamenala ani Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Ruská ambasáda v Bratislavě vydala takovouto zprávu k události v Doněcku. Čtěte
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Nejméně 13 lidí ve čtvrtek zahynulo a desítky dalších utrpěly zranění v důsledku přímého zásahu zastávky veřejné dopravy v Leninské čtvrti v Doněcku. Exploze podle materiálu z ruské ambasády v Bratislavě poškodila vůz taxislužby, minibus, dále trolejbus stojící na zastávce a také automobil, který v tu dobu projížděl kolem zastávky. Minometný útok zasáhl střepinami i tramvaj. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk z odpovědnosti za útok obvinil Rusko, šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov naopak viní Kyjev.

Na místo činu se prý kromě zástupců OBSE a záchranné služby vydal také vedoucí představitel jednostranně vyhlášené Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko.

Vyšetřovací výbor RF zahájil trestní stíhání ve věci ostřelování zastávky v Doněcku

Oficiální materiál ruské strany také uvedl, že vyšetřovací výbor RF zahájil trestní stíhání ve věci ostřelování zastávky veřejné dopravy v Doněcku, potvrdil to oficiální představitel rezortu Markin.

Vyšetřováním se bezprostředně zjistilo, že zastávku 22. ledna ráno v 8.30 ostřelovali z minometů. Podle oficiální verze v důsledku toho zemřelo nejméně 8 civilistů a 12 utrpělo zranění. Jako nejpravděpodobnější se prý prověřovala verze, že původci útoků byli vojáci ukrajinské armády a Národní gardy Ukrajiny, dodal Markin.

OBSE prý nezpozorovala přesun ruských vojáků s technikou přes hranice Ukrajiny

Ukrajinský armádní mluvčí Andrij Lysenko ve středu informoval, že Rusko posílilo svou přítomnost na východě země. Zejména v Luhanské oblasti byl prý hlášen pohyb ruských vojáků. Podle Petro Porošenka hranici s Ukrajinou překročilo dokonce 2 000 ruských vojáků. Kyjev oznámil rozšíření svých ozbrojených sil.  Podle ukrajinského armádního analytika Dmytra Tymčuka separatistům u Mariupolu přibyly posily v podobě živé síly i obrněné techniky.

Speciální mise monitoringu OBSE na Ukrajině ale podle prohlášení ruské ambasády nezaregistrovala nějaké přemísťování vojenské techniky na hraničních přechodech Gukovo a Doněck. Informovala o tom ve své zprávě. Předtím totiž Rada národní bezpečnosti Ukrajiny uvedla, že přes hranice Ruska a Ukrajiny přešly dvě batalionové konvenční skupiny Ozbrojených sil Ruska.

Ministerstvo obrany Ruska následně označilo vyjádření Kyjeva o přemístění ruských vojáků na Ukrajinu za "absolutní nesmysl“.

Celý text zprávy:

Materialy k tragedii na trolejbusovej stanice v Donecku

Najmenej 13 ľudí zahynulo a desiatky utrpelo vo štvrtok zranenia v dôsledku priameho zásahu náboja zastávky verejnej dopravy v Leninskej štvrti.

Explózia poškodila TAXI – minibusy, trolejbus stojaci na zastávke, automobil, ktorý počas mínometného ostreľovania prechádzal vedľa a črepinami zasiahlo tiež električku.

Na mieste už pracujú zástupcovia OBSE a záchranné služby.

Na miesto činu vyšiel aj vedúci predstaviteľ jednostranne vyhlásenej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko.

Vyšetrovací výbor RF začal trestné stíhanie vo veci ostrieľania zastávky v Donecku
Vyšetrovací výbor RF začal trestné stíhanie vo veci ostrieľania zastávky verejnej dopravy v Donecku, informoval oficiálny predstaviteľ rezortu Vladimír Markin.
Na základe údajov vyšetrovania zastávku v meste Doneck ostrieľali 22. januára asi o 8.30 miestneho času z mínometov. V dôsledku ostreľovania bolo podľa oficiálnej verzie zabitých najmenej 8 civilistov a 12 utrpelo zranenia.
Ako prioritná sa preveruje verzia o účasti v tomto zločine vojakov ukrajinskej armády a Národnej gardy Ukrajiny, dodal Markin.

OBSE: vojenská technika cez hraničný prechod na hranici Ruska a Ukrajiny neprechádzala

Špeciálna misia monitoringu OBSE na Ukrajine nezafixovala nejaké premiestnenie vojenskej techniky na hraničných prechodoch Gukovo a Doneck, informuje sa v správe organizácie.
V Rade národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny predtým vyhlásili, že cez hranicu Ruska a Ukrajiny prešli dve bataliónové konvenčné skupiny Ozbrojených síl Ruska.
Ministerstvo obrany Ruska nazvalo následne vyhlásenia Kyjeva o dislokácii ruských vojakov na Ukrajinu "absolútnym nezmyslom“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…