Ruská ekonomika: Prý bude hůř

23.02.2016 11:20

Redaktor MF Dnes František Strnad se ve svém komentáři zamyslel nad současným stavem ruské ekonomiky. Ta je podle něj tikající bombou, neboť se kvůli nízké ceně ropy propadá a propadá. „A může být ještě hůř,“ tvrdí Strnad.

Ruská ekonomika: Prý bude hůř
Foto: wikipedia
Popisek: Ruský rubl.

„Boris Jelcin ještě v době svého prezidentování na otázku, jak jedním slovem popíše stav ruské ekonomiky, odpověděl: ‚Dobrý.‘ Na doplňující dotaz, jak by to vyjádřil dvěma slovy, s nuceným úsměvem řekl, že ‚dobrý není‘. Jelcinův vtip obsahoval zrno hořké pravdy – ruská ekonomika na tom tehdy byla špatně. A nyní na tom není o moc líp,“ píše Strnad. Putin však podle něj na zprávu o meziročním propadu HDP Ruska o 3,7 procenta obdobně nezareagoval, neboť nechtěl ohrozit svou popularitu.

Dokonce i vicepremiér Ruska Jurij Trutněv minulý měsíc označil dle Strnada chmurnou ekonomickou situaci největšího energetického exportéra za příležitost. 

„Dnešní stav je takový, že Rusko, jehož státní příjmy téměř z poloviny pocházejí z energetického sektoru, na tom dobře není. Na vině je především cena ropy Brent, která se i po zmátoření pohybuje na hranici 35 dolarů za barel. Ještě před dvěma lety se přitom obchodoval za 110 dolarů. Ruská ekonomika tehdy rostla a sankce, které Západ na Moskvu uvalil po anexi ukrajinského Krymu, ještě neexistovaly,“ popisuje Strnad. Podle něj k avizovanému otevření ekonomiky světovým trhům nikdy nedošlo a země nízké ceny ropy dlouhodobě nezvládne. 

Dalším krokem Kremlu k tomu, aby získal potřebné rubly, je dle redaktora privatizace klíčových státních podniků. Mezi nimi se nacházejí aerolinky Aeroflot, Ruské dráhy, státní banka VTB nebo ropné společnosti Rosněfť a Bašněfť, vyjmenovává Strnad. 

„Problém je v tom, že o ně nikdo nestojí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s velkou pompou oznámil, že ruská ekonomika je ‚otevřena zahraničním investicím a partnerům‘. Jeho šéf Putin po pár dnech ambiciózní plán zmírnil slovy o tom, že ruské podniky jsou otevřeny pouze investorům se sídlem v Rusku. Chtě nechtě se tak Jelcinovým protimluvům přiblížil i on – i když asi ne záměrně. Naplňují se tak slova někdejšího prezidentského kandidáta Spojených států Johna McCaina z letošní mnichovské bezpečnostní konference. Tam řekl, že Kreml o partnerství nestojí. O jeho partnerství však především moc nestojí ani jeho nejbližší spojenci,“ uzavřel svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…