Ruská elita prý utíká do ciziny, vedení státu to netrápí

30.07.2014 9:06

Část ruské elity odchází ze země kvůli tomu, že ztratila naději ruskou společnost změnit. Zatímco v roce 2011 se z Ruska odstěhovalo 36 774 lidí, loni jich bylo podle ruského statistického úřadu už 186 382. Informoval o tom server iDnes.cz. Poněkud paradoxní přitom je, že podle nejnovějšího průzkumu stále roste popularita ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ruská elita prý utíká do ciziny, vedení státu to netrápí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Nyní má podporu 83 % Rusů, oproti minulému roku Putinova obliba podle společnosti Gallup stoupla o 29 procent a je nejvyšší od roku 2008.

I když se k emigraci odhodlá jen zhruba procento ze 143 milionů obyvatel Ruska, přesto každý druhý příslušník střední třídy v Moskvě a Petrohradu zná někoho, kdo se odstěhoval do zahraničí.

Navíc o odchodu do ciziny přemýšlí čtvrtina vysokoškolsky vzdělaných lidí. Mezi těmi, kdo se považují za bohaté, je to dokonce třetina.

Poslanec: Odchodem tvůrčí třídy Rusko nic neztratí

Vedení země ale odchod ruské elity do zahraničí zřejmě příliš netrápí. „Rusko nic neztratí, když takzvaná tvůrčí třída odejde,“ řekl například poslanec Vitalij Milonov, autor kontroverzního zákona proti propagaci homosexuality.

„Co to vůbec je, tvůrčí třída? Pro mě je tvůrčí žena, která vstane v pět hodin ráno, aby podojila krávu, protože něco tvoří. Ne nějaký chlápek s hloupým účesem, který celý den vysedává v kavárně a píše si blog,“ uvedl Milonov pro server Vocativ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…