Ruska, která odhalila továrnu prokremelské propagandy, se soudila o výplatu. A takto dopadla

18.08.2015 19:05

Bývalá zaměstnankyně ruské továrny na internetovou propagandu Ljudmila Savčuková vyhrála soudní spor o nezaplacenou výplatu. Soud jí přiřkl odškodnění ve výši jednoho rublu, Savčuková je však spokojená. Dosáhla svého a odhalila „trollí továrnu“. Informuje The Guardian.

Ruska, která odhalila továrnu prokremelské propagandy, se soudila o výplatu. A takto dopadla
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rudé náměstní v noci

Agentura internetových studií najímala lidi, aby po internetu šířili prokremelskou propagandu. Nedávno její existence vyplula na povrch, když ji její bývalá zaměstnankyně a novinářka na volné noze Ljudmila Savčuková dostala k soudu z důvodu neplacení výplat a pochybných pracovních smluv.

Savčuková se nechala slyšet, že do agentury šla v utajení s cílem odhalit její aktivity zevnitř. Na samém začátku soudního sporu vyjádřila potěšení nad tím, jakým směrem se celá kauza ubírá.

„Jsem velmi spokojená, doposud předstírali, že vůbec neexistují, a nyní musejí poprvé vystoupit ze stínů, viděli jsme jejich reprezentanta. Doopravdy ale vyhraji až ve chvíli, kdy celou továrnu na trolly zavřou,“ řekla Savčuková.

Soud nyní uložil agentuře, aby Savčukové zaplatila odškodné ve výši jednoho rublu. Obě strany se však zvládly dohodnout na mimosoudním vyrovnání v celkové výši jednoho platu. Savčuková je však spokojená. „Jsem s touhle výhrou spokojená. Dosáhla jsem svého, což bylo vytáhnout internetové trolly ze stínů.“

Za měsíční odměnu ve výši od 40 tisíc do 50 tisíc rublů, což je v přepočtu na koruny 15 tisíc až necelých 19 tisíc korun, „Savčuková a další zaměstnanci bombardovali internetové diskuse chválou na Vladimíra Putina“.

Savčukovou vyhodili po dvou měsících poté, co pod pseudonymem napsala článek do místních novin, kde odsoudila onu „továrnu na propagandu“.

Kreml však tvrdí, že nemá s působením Agentury internetových studií nic společného. Její aktivity ale vzrostly ve spojení s krizí na Ukrajině, „která vytvořila nejnapjatější vztahy se Západem od studené války“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…