Ruská policie zatkla v Moskvě ukrajinského poslance

01.03.2015 21:41

Ruská policie dnes zatkla v Moskvě ukrajinského poslance Oleksije Hončarenka, a to krátce před začátkem smutečního pochodu za zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova. Poslanec to sám oznámil na svém internetovém profilu.

Ruská policie zatkla v Moskvě ukrajinského poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Podle ruské televize Rossija 24 má být Hončarenko vyslýchán v souvislosti s údajným podílem na žhářském útoku v Oděse z loňského května, kde 48 lidí, převážně proruských aktivistů, uhořelo v rámci střetů s proukrajinskými demonstranty. "Policie mě zatkla. Neprovolával jsem žádná hesla, nenesl jsem žádný transparent ani vlajku. Zatkli mě jen kvůli tričku. Teď mě odvádějí na policii," napsal Hončarenko prostřednictvím svého mobilního telefonu na sociální síti.

Porušení norem mezinárodního práva?

Hončarenko měl pod rozepnutou bundou bílé tričko s vytisknutým obličejem Němcova a nápisem "Hrdinové nikdy neumírají", což bylo i jedno z hesel prozápadních demonstrací na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu) o minulé zimě. Na internetu je také další údajný snímek Hončarenka v policejní cele.

Nynější člen Bloku Petra Porošenka a bývalý příslušník Strany regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče jel do Moskvy proto, aby se zúčastnil pochodu za Borise Němcova, který byl zavražděn v pátek večer nedaleko Kremlu.

Předseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman označil zadržení poslance za porušení norem mezinárodního práva a požádal ministra zahraničí, aby se zasadil o propuštění Hončarenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…