Ruská tenistka přihlášena na turnaj v Praze? Je na policii, aby konala, vzkazuje Lipavský

26.07.2023 22:12 | Monitoring

Vláda dříve jednoznačně rozhodla o tom, že nedovoluje, aby v Česku sportovci reprezentovali Rusko a Bělorusko. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to dnes novinářům řekl v souvislosti s blížícím se tenisovým turnajem žen v Praze. Nezná ale detaily a aranžmá akce. Je podle něj na policii, aby případně konala, pokud bude mít podezření, že by dané rozhodnutí nemělo být dodrženo.

Ruská tenistka přihlášena na turnaj v Praze? Je na policii, aby konala, vzkazuje Lipavský
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Tenisový turnaj ve Varšavě rozčeřil vody ještě před zahájením, když na něj polské úřady nepustily ruskou tenistku Věru Zvonarevovou. Podle polského ministerstva vnitra z důvodu státní a veřejné bezpečnosti. „Pohraniční stráž zabránila ruské tenistce ve vstupu do Polska. Věra Zvonarevová se s pomocí víza vydaného Francií pokusila dostat do naší země po příletu z Bělehradu,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Tenistka uvízla v tranzitní zóně Letiště Frederika Chopina a následně odletěla do Podgorice.

Zvonarevová figuruje podle ministerstva na seznamu osob považovaných za nežádoucí na polském území. Polsko patří k hlavním spojencům Ukrajiny od loňského začátku ruské invaze a brání ve vstupu do země lidem, kteří ji podporují.

Podobný  problém ale bude muset řešit i tenisový turnaj WTA v areálu pražské Sparty ve Stromovce v Praze, který se koná příští týden. Na něj se totiž přihlásily Ruska Jevgenija Rodinová a Běloruska Aljaksandra Sasnovičová.

Vláda ČR v reakci na trvající invazi na Ukrajinu jednoznačně rozhodla o tom, že nedovoluje, aby v Česku sportovci reprezentovali Rusko a Bělorusko.

Ministr zahraničí Jan Lipavský novinářům v souvislosti s blížícím se tenisovým turnajem žen v Praze zdůraznil, že usnesení vlády je platné.

Je podle něj na policii, aby případně konala, pokud bude mít podezření, že by dané rozhodnutí nemělo být dodrženo. Sám prý detaily a aranžmá akce nezná.

„Zákaz je platný. Nevím, za jakých podmínek se tyto osoby zúčastní turnaje. Je na policii, aby případně konala, pokud bude mít nějaké podezření, že by toto rozhodnutí nemělo být dodrženo,“ uvedl Lipavský.

„Nevím, jaké je přesně aranžmá tenisového turnaje, za jakých okolností se koná, s jakými právními tituly ti lidé do Česka plánují přijet. To je věc, kterou potom musí zkoumat policie a Ministerstvo vnitra,“ řekl šéf diplomacie. „Osobně bych do takové věci nešel, ale to je na organizátorech, aby posoudili tuhle věc,“ dodal.

Podle předsedy Národní sportovní agentury Ondřeje Šebka ale rozhodnutí směřuje na sportovce ve chvíli, kdy jsou reprezentanty své země.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak to myslel s tou policií ten holobrádek!? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 27.07.2023 10:48:50
Tak to dopadá když si určitá skupina přivlastňuje republiku! To je zcela proti zásadám demokracie! K té válce na Ukrajině vedlo mnoho důvodů a příčin! A Zelenskij ani západ s USA nejsou nevinní! Ministr zahraničí by měl politice rozumět, což se v této vládě neděje nikomu! Inteligence se jim obloukem vyhnula!

|  16 |  1

Další články z rubriky

Lidé zuří: Odhad výsledků voleb se přes noc náhle změnil. SPOLU dotáhlo Babiše. A nejen to

17:00 Lidé zuří: Odhad výsledků voleb se přes noc náhle změnil. SPOLU dotáhlo Babiše. A nejen to

Matematik a statistik Michal Škop, který sestavil pro Seznam Zprávy svou predikci volebních výsledků…