Ruská ústřední banka nakoupila v lednu nejvíc zlata ze všech centrálních bank světa

26.02.2016 9:30

Ruská ústřední banka nakoupila letos v lednu 688 tisíc uncí zlata a dosáhla tak světového prvenství. Žádná z centrálních bank na světě totiž nenakoupila za jediný měsíc tolik zlata jako ta ruská letos v lednu. V dnešních Lidových novinách o tom píše známá odbornice na postsovětský prostor Petra Procházková.

Ruská ústřední banka nakoupila v lednu nejvíc zlata ze všech centrálních bank světa
Foto: archiv
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

Ruský stát začal zvyšovat své zlaté rezervy v tichosti a promyšleně už zhruba před osmi měsíci. A to na pokyn prezidenta Vladimira Putina. Nyní má o 20 tun zlata víc než koncem roku 2015. Celkově tak Rusko disponuje více než 1300 tunami „zlatého pokladu“ a tento výsledek ho vynesl na šesté místo ve světovém žebříčku.

Více zlata než Rusko mají USA, Německo, Itálie, Francie a...

Více zlata mají podle Procházkové jen Američané, Němci, Italové, Francouzi a Číňané. Právě s posledně jmenovanými se měla Moskva domluvit na společné ofenzivě proti dolaru. A tak je Čína v nákupu zlata na druhé světové příčce, hned za Ruskem.

Sama ústřední banka Ruska vydala zprávu o svých zlatých a valutových rezervách, které dosáhly úrovně 368,3 miliardy dolarů – vzrostly tedy o 3,2 miliardy USD.

Nová studená válka ve finančním sektoru?

Německý list Welt tuto skutečnost komentuje jako snahu Kremlu oslabit americký dolar a jako projev nové studené války ve finančním sektoru. Putin se totiž podle německých novinářů snaží za každou cenu ukončit dominantní postavení USA a Evropy; a skupováním zlata by mohl snížit význam západních valut. Kromě toho prý svědčí tento trend o tom, že Moskva chce pokračovat ve své agresivní zahraniční politice a možná i přitvrdit.

Procházková ale poukazuje na to, že Rusko prožívá těžkou ekonomickou krizi, srovnatelnou pouze s tím, co se odehrávalo v zemi v 90. letech minulého století. Podle expertů teď neexistují racionální ekonomické důvody pro kupení zásob zlata.

Nicméně americký analytik a šéf společnosti Eurasia Group Ian Bremmer se domnívá, že Vladimir Putin chce zlato použít jako „finanční zbraň“ proti dolaru. „Zlato je něčím jako pojistkou pro Putina, protože tento drahý kov uznávají v celém světě, respektují ho všechny státy a nelze ho vyrábět,“ uvedl Bremmer.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…