Ruská vysoká škola spálila knihy věnované nadací Američana Sorose

14.01.2016 7:28

Vedení vysoké hornické školy v severoruské Vorkutě spálilo na hranici desítky knih vydaných s přispěním nadace Open Society Foundations amerického investora George Sorose. Oznámil to moskevský rozhlas. Publikace z oboru logiky, ekonomie a dějin umění podle vedení školy propagovaly názory cizí ruské státní ideologii.

Ruská vysoká škola spálila knihy věnované nadací Američana Sorose
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Pálení knih podle rozhlasové stanice Echo Moskvy nařídilo ministerstvo školství severoruské Komiské republiky, kde Vorkuta leží. Stovky publikací vydaných s přispěním Sorosovy nadace mají být zlikvidovány i ve státní univerzitě v dalším komiském městě Uchtě.

Podle úředního sdělení knihy vydané s podporou Sorosovy nadace „formují v myslích mládeže zkreslené chápání ruských dějin a popularizují názory, které jsou cizí ruské ideologii“. Ve Vorkutě nevhodnou literaturu pálili na školním dvoře.

Sorosovu nadaci Open Society Foundations loni v listopadu označila ruská generální prokuratura za nežádoucí organizaci. Umožnil jí to nový ruský zákon, který prezident Vladimir Putin podepsal v květnu. Ukládá justičním orgánům zakázat organizace, které „ohrožují ústavní pořádek země a její obranyschopnost nebo bezpečnost“.

Sorosův fond působí ve třiceti zemích světa. V Rusku fungoval od roku 2003 a uvolnil pro potřeby ruských neziskových organizací víc než miliardu dolarů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…