Ruské disidentce dá Univerzita Karlova pamětní medaili

22.10.2013 6:20

Ruská disidentka Natalija Gorbaněvská dnes v pražském Karolinu převezme pamětní medaili Univerzity Karlovy. Gorbaněvská byla jednou z takzvaných osmi statečných, kteří v srpnu 1968 v Moskvě protestovali proti tehdejší okupaci Československa.

Ruské disidentce dá Univerzita Karlova pamětní medaili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Petr Fiala předal jmenovací dekrety Martinu C. Putnovi a dalším pěti profesorům a profesorkám vysokých škol

Lidí protestujících proti násilnému potlačení československých reforem tehdy nebyla podle Gorbaněvské v celém Sovětském svazu možná ani stovka. Gorbaněvská přijela do Prahy v neděli, zdrží se do příštího úterý. Mimo jiné se chystá položit květiny na hrob prezidenta Václava Havla. Podle informací ČTK by jí údajně mohla přijmout i současná hlava státu Miloš Zeman, oficiálně ale Hrad zatím o ničem neinformoval. V minulosti se v Česku objevily hlasy volající po tom, aby Gorbaněvská dostala státní vyznamenání.

Protest proti násilnému potlačení československých reforem skončil v centru Moskvy po několika minutách. Dnes sedmasedmdesátiletá Gorbaněvská nebyla na rozdíl od ostatních účastníků demonstrace bezprostředně po zadržení souzena, protože se starala o malého syna. Koncem roku 1969 ji ale režim nechal internovat v psychiatrické léčebně, odkud se dostala až po víc než dvou letech. V roce 1975 emigrovala do Francie, kde žije dodnes.

Nyní v Rusku poměrně často pobývá, přinejmenším dvakrát či třikrát ročně. Připravuje se dokonce na to, že povede diplomovou práci vězněné člence známé punkové skupiny Pussy Riot Mariji Aljochinové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…