Ruské protisankce, kterými trpí čeští zemědělci: Poslanec TOP 09 navrhuje podpořit domácí spotřebu

11.08.2014 13:17

Poslanec TOP 09 Jiří Skalický odpovídal na dotazy čtenářů ParlamentníchListů.cz. Vyjádřil se k sankcím proti Rusku, které podle něj mají zasáhnout citlivou oblast obchodu a zároveň mají zabránit úplnému přerušení obchodních styků s Ruskou federací. Vyskytl se ale problém protisankcí, které cílí na potravinářské výrobky. Česká vláda by proto podle Skalického měla podporovat prodej českých výrobků na domácím trhu.

Ruské protisankce, kterými trpí čeští zemědělci: Poslanec TOP 09 navrhuje podpořit domácí spotřebu
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Skalický

Podle Skalického sankce vyjadřují postoj evropských států k chování Ruska na Ukrajině. Nedávné zpřísnění sankcí má dvě roviny. Jsou selektivní, a tak se snaží postihnout citlivou oblast obchodu daného státu. V druhé řadě je zde snaha, aby se zcela nepřerušilo obchodování s Ruskem. Pro některé evropské státy je obchod s Ruskou federací natolik klíčový, že si ho chce udržet.

Podpora státu pro české výrobky je namístě

Rusko ale v reakci na nové sankce přikročilo k protiopatření a zakázalo dovoz většiny potravinářských výrobků ze Západu. Jeden ze čtenářů ParlamentníchListů.cz se proto obává, zda nebudou potravinářské firmy, jako je Hamé, žádat náhradu ušlých zisků.

„Každý podnikatel nese riziko svého podnikání a stát by napřímo neměl svojí intervencí do tohoto zasahovat. Forma podpory státu pro české výrobky tak, aby se zvyšovala jejich spotřeba na českém trhu nebo mimo tyto rizikové oblasti, je namístě,“ myslí si Skalický.

Pro TOP 09 je největším přínosem, že služební zákon nevytvoří další nákladný úřad

Skalický také komentoval dohodu vládní koalice s opozicí na podobě služebního zákona. Nebude se zavádět generální ředitelství státní služby a místo toho se většina kompetencí převede na Ministerstvo vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu.

Poslanec TOP 09 tvrdí, že státní správa má spadat do kompetence Ministerstva vnitra. „Na všech ministerstvech bude oddělená funkce politického a odborného náměstka. Bude tedy hranice mezi odborností a politickými vlivy. Za TOP 09 největším přínosem schválené novely je, že nevznikne další úřad a tím další náklady na státní správu,“ prohlásil ve své odpovědi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…