Ruské řetězce zmrazují ceny, ukrajinské prý regulují nákupy

25.02.2015 11:45

Válka na východě Ukrajiny, sankce, devalvace a zdražování se čím dál více dotýkají i nákupů běžných Ukrajinců a Rusů. Kyjevské obchody podle agentury UNN prý začínají regulovat prodej základních potravin, v Rusku se největší řetězce domluvily, že zmrazí ceny "sociálně důležitých" potravin, které poslední dobou rychle zdražovaly. Informuje o tom ČTK.

Ruské řetězce zmrazují ceny, ukrajinské prý regulují nákupy
Foto: wikipedia
Popisek: Ruský rubl.

Jakmile tuto dohodu schválí ruský protimonopolní úřad, ceny budou zmraženy na dva měsíce, napsal dnes hospodářský list Vedomosti. Řetězce k tomuto kroku prý přistupují víceméně "dobrovolně", což u expertů budí naděje, že odložený "skok cen" bude menší než v minulosti, kdy ceny zmrazovaly úřady.

Pojem "sociálně důležité potraviny" podle listu zahrnuje dvě desítky položek, od brambor, cukru a soli přes jablka, mrkev, zelí, mléčné výrobky až po kuřata, skopové, vepřové a hovězí.

Zmrazení cen některých základní potraviny už ohlásily některé řetězce, například Dixi, Metro Cash & Carry, anebo O'Key, a to zatím na měsíc.

Například v obchodech Dixi od 9. února neměla zdražovat pohanka, rýže, těstoviny, slunečnicový olej, máslo, mouka, pelmeně či mražené ryby. Firma navíc slibovala, že k dalšímu nejvyhledávanějšímu zboží si nepřirazí marži větší než 15 procent, respektive v některých případech bude marže nulová. Toto "moratorium" se týkalo například cukru, soli či vajíček.

Růst cen v obchodech propukl vzápětí po zákazu dovozu západních potravin, kterým Rusko odpovědělo na západní sankce, zavedené po ruské anexi Krymu a po propuknutí proruské rebelie na východě Ukrajiny. Navíc rubl prudce oslabil.

Udržet ceny pod kontrolou se snaží i ruská prokuratura svými prověrkami. Jen v Moskvě koncem ledna prokurátoři odhalili, že ceny "ekonomicky neopodstatněně" vzrostly na dvojnásobek a více u některých výrobků například v supermarketech Azbuka vkusa, Perekrjostok, Magnolia, Magnit, Billa, Spar i Dixi.

V Kyjevě podle agentury UNN ceny základních potravin v posledních měsících také rychle rostou. Nově ale maloobchod začíná regulovat jejich prodej. "V mnoha sítích supermarketů a hypermarketů hlavního města zavedli omezení na množství sociálně důležitých potravin, které si lze při jednom nákupu pořídit," napsala dnes UNN. V praxi omezení znamená, že kupříkladu lze najednou koupit nejvýše dvě lahve oleje, dva balíčky pohanky, tři až pět kilogramů mouky a obdobné množství cukru. "Na chleba, rýži, brambory, masné a mléčné výrobky se omezení nezavádějí, ale výběr tohoto zboží se v mnoha obchodech výrazně zmenšil," dodala agentura. Prodejci prý často zaplní regály výrobky jediné, vlastní značky, ve většině obchodů se však objevují i prázdná místa na pultech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…