Ruské sankce Turecko zabolí. Známá instituce předložila čísla

07.12.2015 20:45

Ruské sankce by v příštím roce mohly snížit tempo růstu turecké ekonomiky o 0,3 až 0,7 procentního bodu, zatímco jejich dopad na ruské hospodářství zřejmě bude pouze omezený. Předpověděla to Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD). Listopadová prognóza EBRD předpokládala, že hrubý domácí produkt Turecka napřesrok stoupne o 2,8 procenta. Sankce by tak podle dnešní zprávy mohly tempo růstu snížit až o čtvrtinu na 2,1 procenta.

Ruské sankce Turecko zabolí. Známá instituce předložila čísla
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem se minulý měsíc výrazně zhoršily poté, co turecká stíhačka sestřelila ruský bombardér. Rusko následně uvalilo na Turecko sankce, které se týkají zejména turistiky, obchodu a dopravy.

"Sankce mohou v roce 2016 snížit růst tureckého HDP o zhruba 0,3 až 0,7 procentního bodu, pokud v příštím roce přetrvají a budou plně uplatňovány," uvedla v dnešní zprávě EBRD. Dodala, že sankce by měly vést zejména k poklesu tureckých turistických příjmů a exportu potravin.

Ekonomiky Ruska a Turecka jsou v některých oblastech silně provázané

Rusko by podle banky mohlo v důsledku sankcí pocítit mírný tlak na růst dovozních i spotřebitelských cen. "Vliv (sankcí) na ruský HDP bude omezený," předpověděla EBRD. Sankce by podle banky mohly Rusku přinést i určitá pozitiva, například růst domácí produkce potravin či vyšší turistické příjmy.

Banka ve své zprávě upozorňuje, že ekonomiky Ruska a Turecka jsou v některých oblastech silně provázané. Rusko je například hlavním dodavatelem energie do Turecka a podílí se více než polovinou na tamním dovozu zemního plynu. Turecko přitom dovozem pokrývá téměř veškerou domácí spotřebu plynu.

Narušení energetických dodávek z Ruska do Turecka je podle EBRD v této fázi velmi nepravděpodobné. Rusko nicméně minulý týden oznámilo, že pozastavilo přípravné práce v projektu plynovodu Turkish Stream, kterým má proudit ruský zemní plyn do Turecka a z něj dál do Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…