Ruské speciální jednotky podle Kyjeva útočí už třetím dnem na doněcké letiště

01.12.2014 14:29

Ruské speciální jednotky se zapojily po boku separatistů do bojů o strategické doněcké letiště. Dnes to podle agentury Reuters prohlásila ukrajinská armáda, která letiště v tomto východoukrajinském městě i přes útoky proruských rebelů nadále kontroluje. Kyjev také tvrdí, že Moskva do oblasti dodala dělostřeleckou munici, aby tlak povstalců na letiště podpořila. Boje o tento důležitý bod jsou i přes nadále platné příměří v posledních dnech stále intenzivnější.

Ruské speciální jednotky podle Kyjeva útočí už třetím dnem na doněcké letiště
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Tato škola byla bombardována celkem třikrát

Ukrajina obviňuje Moskvu z vyslání vojáků na východ země opakovaně. Také Severoatlantická aliance je toho názoru, že se do bojů na východě Ukrajiny zapojili ruští vojáci. Kreml nařčení z přímého vměšování do konfliktu důrazně odmítá. Zároveň ale připouští, že na Donbasu působí ruští dobrovolníci včetně "vojáků na dovolené".

Za posledních 24 hodin zemřeli tři ukrajinští vojáci

Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko dnes ohlásil, že boje u doněckého letiště byly o víkendu mimořádně tvrdé. "Jsou tam ruské speciální síly. Již třetím dnem se o něco pokoušejí," řekl v telefonickém rozhovoru s Reuters.

Lysenko také prohlásil, že za uplynulých 24 hodin zahynuli během intenzivního ostřelování letiště tři ukrajinští vojáci. Nynější vystupňování dělostřelecké palby pak dal do souvislosti s novým ruským konvojem nákladních vozů, který na východ Ukrajiny dorazil v neděli. Moskva ale trvá na tom, že její zásilky pomoci jsou výhradně mírové.

Konflikt na Ukrajině si podle aktuální bilance OSN vyžádal přes 4350 mrtvých a více než 10.000 zraněných.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…