Ruského novináře odvlekli na psychiatrii. Přivázali ho k posteli a píchají mu injekce

11.05.2016 7:32

Ruský novinář a opoziční aktivista Dmitrij Vorobjovský (52) byl hospitalizován na psychiatrické klinice v ruské Voroněži. K jeho hospitalizaci došlo 6. května a podle vyjádření jeho kolegy byl do nemocnice odvezen za použití hrubé síly. O případu informuje Radio Svoboda.

Ruského novináře odvlekli na psychiatrii. Přivázali ho k posteli a píchají mu injekce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ruska a proti válce na Ukrajině

O celém případu veřejnost informoval aktivista Alexandr Boldyrev na svém facebooku. „Zabušili mu na dveře a představili se jako pracovníci plynárenské společnosti. Když jim poté otevřel dveře, už se představili jako zdravotníci z psychiatrické kliniky. Převoz proběhl za použití hrubé síly,“ napsal aktivista.

Sestra Vorobjovského Lídija médiím sdělila, že mu pracovníci psychiatrické léčebny „zkroutili ruku a násilně ho zavlekli do auta“.

Tiskový mluvčí oblastní policie později prohlásil, že byl Vorobjovský odvezen do psychiatrické léčebny na příkaz soudu, podrobnosti ovšem neuvedl. „V administrativním oddělení nemocnice řekli, že pacient nebyl hospitalizován z jejich iniciativy,“ uvádí novayagazeta.ru.

Zástupce primáře nemocnice údajně po hospitalizaci pacienta předal jeho dokumenty soudu. Po několika dnech se Vorobjovský rozhodl na znak protestu proti počínání ruských úřadů vyhlásit hladovku. O tom na své facebooku informoval další aktivista ze Strany progresu Anatolij Kravčenko.

„Vorobjovský se cítí velmi dobře, ale doktoři ho i přes jeho výborný zdravotní stav stejně nechtějí z nemocnice propustit,“ napsal Kravčenko.

Právní zástupkyně aktivisty Olga Gnězdilova prohlásila, že „jejího klienta v nemocnici přivázali za ruce a za nohy k posteli. V takovém stavu byl prý nucen strávit tři hodiny. Píchají mu do těla injekce a podávají všelijaké preparáty, jejichž původ nám nechtějí sdělit.“

„Zprvu jsme se domnívali, že jeho zadržení bylo preventivního charakteru a bylo spojené s oslavami 9. května, jež by mohl Dmitrij podle mínění úřadů nějakým způsobem narušovat. Ovšem dnes je již 10. května a stále ho nechtějí propustit,“ dodala právní zástupkyně aktivisty.

Tento případ také přirovnala k událostem v Petrohradu z doby před deseti lety, kdy před konáním summitu G8 docházelo ve městě k masovému zadržování aktivistů.

Zpravodajský server newsru.com s odvoláním na ukrajinské úřady uvedl, že na hraničním přechodu s Ukrajinou požádal o politický azyl ruský opoziční aktivista Alexandr Šelkovenkov, který v minulosti byl mnohokrát zadržen kvůli účasti na nepovolených demonstracích v Moskvě, a to i na podporu Ukrajinky Nadije Savčenkové, vězněné v Rusku. Loni podle serveru dostali politický azyl na Ukrajině čtyři Rusové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…