Rusko: Nabídli jsme, že odevzdáme EU všechny naše důkazy o sestřelu letadla. Nikdo nereagoval. A USA nemají v ruce vůbec nic

23.07.2014 12:47

Rusko předalo veškerá data svého ministerstva obrany o pádu malajsijského dopravního letounu Evropské komisi. Jak ale uvedl ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov, eurokomise na to zatím nereagovala. Napsala o tom ruská státní agentura RIA Novosti.

Rusko: Nabídli jsme, že odevzdáme EU všechny naše důkazy o sestřelu letadla. Nikdo nereagoval. A USA nemají v ruce vůbec nic
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Ruská federace v úterý předala Evropské unii všechna data svého ministerstva obrany o pádu letadla Malaysia Airlines MH17 na jihovýchodě Ukrajiny. Čekalo se prý jen na to, až bude vše přeloženo do angličtiny a dokumenty v písemné podobě byly předány jak v angličtině, tak v ruštině.

Novináře v Bruselu o tom ve středu informoval velvyslanec Ruska v Evropské unii Vladimir Čižov. Pozastavil se však nad tím, že dosud na to nikdo z EU nereagoval.

Ruské ministerstvo obrany přitom už v neděli zveřejnilo podrobnější informace, které vyvolaly řadu otázek vůči Kyjevu, protože například odhalily neobvyklou aktivitu ukrajinských bojových sil v den tragédie, protiletadlový systém Buk M1 umístěný v blízkosti území ovládaného tzv. separatisty, nebo ukrajinský vojenský letoun v blízkosti malajsijského boeingu těsně před zřícením.

ParlamentníListy.cz objektivně a vyváženě k tématu sestřelené letadlo nad Ukrajinou

Reakce USA na Ruskem zveřejněné důkazy byla podle Čižova předvídatelná, Američané to zpochybnili. „Je to jejich právo, ale pokud jsou na pochybách, měli by zveřejnit vlastní důkazy, což dosud neučinili,“ řekl dále novinářům v Bruselu Vladimir Čižov a dodal, že Američané nikdy v podobných situacích věcné důkazy nezveřejnili.

Čižov dále uvedl, že doufá v nezaujaté a nezávislé mezinárodní vyšetřování v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN a varoval před šířením předběžných závěrů o příčinách leteckého neštěstí, protože by to mohlo ovlivnit průběh vyšetřování. Vladimir Čižov také obvinil některé evropské představitele, kteří se podle jeho slov snaží předjímáním výsledku vyšetřování vyvíjet tlak na vyšetřovatele a rádi by, aby výsledky šetření byly v souladu s jejich již vyřčenými názory. „Doufám, že se to nestane,“ doplnil ruský velvyslanec při EU.

  • Celý text v angličtině ZDE.

Boeing 777 malajsijských aerolinek se nad jihovýchodní Ukrajinou zřítil minulý čtvrtek z letové hladiny 10 kilometrů. Zemřelo všech 298 lidí včetně patnácti členů posádky, kteří byli na palubě letadla. Příčina havárie letu MH17 zatím není jasná, mezinárodní vyšetřování teprve začíná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…