Rusko: To je bída

20.07.2016 14:20

Mnozí Rusové už nemají ani na základní zboží. Země se prý jen tak z ekonomické stagnace nedostane. Píše to alespoň server iDNES.cz.

Rusko: To je bída
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Jak ukazují průzkumy, až třetina Rusů nakupuje méně potravin než dříve. Šetří i na lécích. Jak například uvádí Irina Kuninská pro Moscow Times, ceny nepřestávají růst. Mnozí Rusové tak leckdy léky ani nekoupí, pokud jsou na předpis příliš drahé. 

Původní text ZDE.

Nižší útraty zmiňuje i miliardář Sergej Galickij, který v Rusku provozuje více než 13 tisíc obchodů. Ve druhém letošním čtvrtletí poklesla průměrná útrata v jeho síti o dvě procenta. Jak uvádí, jde o vůbec první pokles za dobu deseti let existence firmy.

Jak však vysvětluje hlavní ekonom ING Groep NV v Moskvě Dmitryj Polevoj, spotřeba nemůže růst. „Platy nerostou nebo rostou mnohem pomaleji než dříve, objem půjček klesá,“ podotkl. Příjmy Rusů navíc budou podle odhadů stagnovat ještě více než dva roky. 

Na pokraj této ekonomické krize, kterou nejvíce odnáší střední třída, dohnal ruskou ekonomiku pokles cen ropy a sankce ze strany EU a USA. A lék, který pomohl v roce 2009, zvýšení penzí a měnové intervence, nyní už nestačí, rubl oslabil.

„Ve střednědobém horizontu odhadujeme, že spotřeba i příjmy budou nadále klesat kvůli nízkým cenám ropy a dosavadní vládní strategii,“ tvrdí analytička Alina Sljusarčuková a Marija Berasněvová z Morgan Stanley. Prezident Vladimir Putin se však i přes tyto těžkosti těší vysoké podpoře obyvatel. 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…