Rusko, Ukrajina, válka. Lidé souzení za názor... Benešová: Političtí vězni. Třicet let po revoluci

19.12.2023 22:31 | Monitoring

Vláda je mezi lidmi strašlivě nenáviděná, říká exministryně spravedlnosti Marie Benešová, která v pořadu Aby bylo jasno přinesla slova svých spoluobčanů. Je podle ní absurdní, že vládní pětikoalici nenávidí i ti, kteří její strany volili. Kritikou nešetřila ani u nejvyššího státního zástupce Igora Stříže: „Nečekala bych, že se ho třicet let po sametové revoluci budu ptát, kolik máme politických vězňů,“ uvedla Benešová, které se nelíbí, že lidé jsou českými soudy souzení pro své názory.

Rusko, Ukrajina, válka. Lidé souzení za názor... Benešová: Političtí vězni. Třicet let po revoluci
Foto: Aby bylo jasno
Popisek: Exministryně spravedlnosti Marie Benešová

Jsme ještě demokratická země, když občané stojí před soudem za své názory a výroky? Funguje u nás stále justiční mafie? Ptá se bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová, právnička, bývalá nejvyšší státní zástupkyně.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57638 lidí
Úvodem Benešová zhodnotila dva uplynulé roky Fialovy vlády. „Za ty dva roky musím konstatovat, že ta vláda úspěchy tedy nemá. Jak to pozoruji mezi lidmi, a já se pohybuji mezi lidmi, tak ta vláda je strašlivě nenáviděná, a dokonce je nenáviděná i voliči, kteří volili tyto strany, což je tedy absurdní. Bavím se i s jejich voliči, ti jsou těžce zklamaní, nevidí perspektivu,“ přinesla slova svých spoluobčanů.

Exministryně spravedlnosti uvedla, že se jí nelíbí, že tento rok české soudy soudily několik občanů za jejich názory, za to, co říkali a co si mysleli, nebo za to, že si v době rusko-ukrajinského konfliktu na sebe vzali svatojiřské stuhy. „Sama jsem to kritizovala. Panu Střížovi jsem mnohdy přes bývalé kolegy vzkázala, že by měl být opatrnější v těch doporučeních, já bych takhle nepostupovala,“ řekla.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15476 lidí
„Vždycky se ho tak jedovatě ptám: kolik máte politických vězňů? Tato otázka vždy hodně rozbouří vody. Nelíbí se mi to, myslím, že není důvod, aby demokratická země takto postupovala,“ uvedla Benešová k práci současného nejvyššího státního zástupce Igora Stříže.

„Nenapadlo by mě, že se budu třicet let po revoluci ptát nejvyššího státního zástupce na to, kolik máme politických vězňů. Je to smutné a určitě to nebudí naděje do budoucna,“ dodala právnička.

Marie Benešová proslula svým výrokem o justiční mafii, která podle ní funguje zcela jistě stále. „Myslím, že takové ty spolky my kluci a holky, co spolu mluvíme, fungují dodnes v různých modifikacích, mění se to s proměnou doby. Určitě jsme si jako advokáti všimli, že když třeba přijdete do jednací síně, máte už předem pocit, že je vše už domluvené. Takže vás ani nepřekvapí, když je tam nějaký překvapivý rozsudek nebo nějaké rozhodnutí toho soudu. Nicméně jsou to věci, které nemůžete dokázat, jsou to pouze pocitové věci,“ dodala Benešová s tím, že tak je to všude ve světě, nejenom v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vrcholem nové nesvobody u nás je udání učitelky žákem., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 20.12.2023 7:32:23
Je to plod proniknutí politické nalejvárny "Člověk v tísni" do škol a působení ministra Rakušana. Postihování za názory, za diskuzi by mělo být naprosto nepřípustné, stejně jako posílání politických organizací do škol.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …