Rusko a Čína chtějí vyvážit „zhoubný globální vliv USA“. Padla dohoda

04.02.2022 16:54

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes v rámci setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na zahájení olympijských her v Pekingu oznámil uzavření strategického partnerství obou zemí, které má zahrnovat úzkou spolupráci v řadě odvětví včetně energetiky či technologií. Podle státníků je cílem dohody vyvážit „zhoubný globální vliv Spojených států“.

Rusko a Čína chtějí vyvážit „zhoubný globální vliv USA“. Padla dohoda
Foto: Xinhua
Popisek: Vladimir Putin, Si Ťin-pching

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24413 lidí
Rusko a Čína by měly být podle nové dohody více propojené, jako v období předchozích spojenectví z dob studené války. Přátelství mezi těmito zeměmi se prý meze nekladou. „Přátelství mezi oběma státy nemá žádná omezení, neexistují žádné ‚zakázané‘ oblasti spolupráce,“ nechali se slyšet Putin se Si Ťin-pchingem. Spolupráce se tak nemá vyhýbat ani vesmíru, změně klimatu, umělé inteligenci či otázkám spojeným s kontrolou internetu.

Agentura Reuters společně s analytikem Jonathanem Eyalem připomíná, že klíčová dohoda o spolupráci obou zemí se uzavírá ve chvíli, kdy Rusko je pod tlakem západních spojenců kvůli riziku vojenského napadení dalších území Ukrajiny, když již anektovalo poloostrov Krym a vojensky se aktivně angažuje i v separatistických oblastech na východě Ukrajiny. Čína zažívá diplomatický bojkot olympijských her v Pekingu ze strany Spojených států a některých dalších západních zemí.

Rusko oproti západnímu postoji Čínu podpořilo jak v otázce olympiády, tak v otázce Tchaj-wanu, k němuž prohlásilo, že je neoddělitelnou součástí Číny a odmítlo jakoukoli tamní nezávislost.

Čína na oplátku podporuje ruské požadavky k ukončení rozšiřování NATO a požadavek na bezpečnostní záruky ze strany Západu. Vadí ji také technologický pokrok Spojených států v rámci plánů týkajících se protiraketové obrany.

Vedle vojenských témat obsahuje rusko-čínská dohoda nové smlouvy o dodávkách plynu a ropy v hodnotě desítek miliard dolarů ze strany ruských státních energetických gigantů – Gazpromu a Rosněfťu. Rusko se tak nadále snaží posilovat svou nezávislost na příjmech ze Západu.

Kreml po schůzce uvedl, že prezidenti také jednali o potřebě rozšířit obchodování v národních měnách kvůli nepředvídatelnosti používání dolaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…