A teď budeme těžká váha. Rusko a Čína chystají něco, co by Západ mělo zajímat

25.04.2015 20:29

Podle serveru Valdajského klubu proběhla videokonference mezi Ruskem a Čínou v rámci Šanghajské organizace pro spolupráci. Odborníci těchto zemí jednali o regionálních, ale i mezinárodních otázkách. Řešili také případné rozšíření této organizace o nové členy. Uskutečněné jednání mezi Ruskem a Čínou v rámci této organizace, které v tomto roce předsedá Rusko, prý jen dokazuje, že se jejich vzájemné vztahy rozvíjejí.

A teď budeme těžká váha. Rusko a Čína chystají něco, co by Západ mělo zajímat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: I tak vypadá život v dnešní Číně

Účastníky této videokonference prý byli zástupce ředitele Ústavu Dálného východu Ruské akademie věd Sergej Luzjanin a politický analytik a profesor na Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů Sergej Michejev, který je zároveň ředitel institutu pro Kaspickou spolupráci. Podle serveru  zdůraznil Luzjanin, že Šanghajská organizace pro spolupráci, neboli SCO, není vojensko-politický blok, nýbrž organizace, která plní regionální účel ve spolupráci ekonomické, humanitární a vojensko-politické.

V současné době se prý zvětšuje hrozba ze strany Islámského státu, který se rychle rozšiřuje do Afghánistánu, a představuje tak větší hrozbu než Taliban. Luzjanin tak podotýká, že je potřeba vzájemné spolupráce mezi Ruskem a Čínou pro zachování bezpečnosti na Středním východě.

Celý text zde

Luzjanin prý také připomněl blížící se summit, který bude pořádán v rámci Šanghajské organizace pro spolupráci a zároveň i organizace BRICS. Summit se má pořádat v ruské Ufě mezi osmým a desátým červnem tohoto roku. Nově se prý SCO rozšíří o dvě nové země, o Pákistán a Indii. Rozšíření této organizace tak prý dá najevo její otevřenost a dynamičnost, zároveň má prý posílit její mezinárodní prestiž. Podle Luzjanina by se SCO neměla omezovat jen na regionální působnosti, nýbrž by se měla jednou stát globálním hráčem, podle něj „skutečnou těžkou vahou.“ Ve světě podle něj existují tací, kterým se integrace na Středním východě nelíbí.

Generální tajemník Šanghajské organizace pro spolupráci Sun Zhuangzhi na této videokonferenci prohlásil, že by se měla revidovat bezpečnostní spolupráce v rámci této organizace a prý by měla obsahovat také sociální, hospodářskou a ekologickou bezpečnost. Zhuangzhi také podotkl, že v rámci nadcházejícího summitu v Ufě by se měl dát silný impulz k vojensko-politické spolupráci ve SCO.

Podle serveru valdaiclub.com je jasné, že se role SCO zvyšuje a s ní zároveň i Rusko-čínské vztahy. Obě dvě země mají prý zájem ve spolupráci větší než kdy předtím. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…